DavosBlog

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Φεβρουάριος top 10

Από τον Μάνο Μακκαβαιο

1. Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (11-21/02)
Εφέτος κλείνει τα 60 και θα τα γιορτάσει με ένα δίτομο λεύκωμα για την ιστορία του, συνοδευμένο από DVD με πλάνα αρχείου. Στο διαγωνιστικό τμήμα αναμένεται να προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι «Ghost Writer», με πρωταγωνιστές τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν, αλλά οι διοργανωτές διαδίδουν ότι το κοινό θα αγαπήσει το φιλμ του 27χρονου ντόπιου Λίνους ντε Πάολι «The Boy Who Wouldn't Kill». Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει οριστεί ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ και έτσι η Χρυσή Αρκτος μάλλον θα καταλήξει πάλι σε ταινία από «αναδυόμενη αγορά».

2. «Το μεγάλο παιχνίδι - Αρχαιολογία και πολιτική την εποχή της αποικιοκρατίας» (Μουσείο του Ρουρ, 12/02-13/06)
Ολα αυτά στη γερμανική πόλη Εσεν, η οποία είναι μία από τις τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010. Για δεκάδες χρόνια το τωρινό υπερμοντέρνο μουσείο ήταν μονάδα εξόρυξης άνθρακα, αλλά το 2008 το ορυχείο μετατράπηκε σε γιγάντιο πολιτιστικό χώρο από τον αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχας. Μέχρι τον Ιούνιο θα φιλοξενεί γύρω στα 800 αντικείμενα μεγάλης αξίας που ξεθάφτηκαν την περίοδο 1840-1940 και θα δείχνει στον κόσμο πόσες ανασκαφές προέκυψαν παράλληλα με τις ραδιουργίες τυχοδιωκτικών ατόμων όπως ο Λόρενς της Αραβίας και η Γερτρούδη Μπελ.

3. «Invictus - Ανίκητος» (σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ, Α' αθηναϊκή προβολή στις 11/02)
Λίγο πριν από τα 80 του, ο ακούραστος Κλιντ γύρισε ένα φιλμ με χώρο δράσης τη Νότια Αφρική, κεντρικό ήρωα τον Νέλσον Μαντέλα και βασικό θέμα τον αθλητισμό ως μέσο συμφιλίωσης για διαιρεμένες χώρες. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μόργκαν Φρίμαν (ως Μαντέλα) και ο Ματ Ντέιμον (ως αρχηγός της νοτιοαφρικανικής εθνικής ράγκμπι). Κατάφερε άραγε ο Ιστγουντ να βρει πώς ακριβώς συνδέονται τα δυναμικά σπορ με τις πολιτικές μεθοδεύσεις; Πέτυχε ο Φρίμαν στον ρόλο που εξέθεσε ανεπανόρθωτα ηθοποιούς όπως ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο Ντάνι Γκλόβερ και ο Ντένις Χέισμπερτ;

4. «Heligoland» των Massive Attack (θα βγει στην ευρωπαϊκή αγορά στις 08/02)
Οι μουσικοί πειραματιστές από το Μπρίστολ -οι γνωστοί και ως «εφευρέτες του trip hop»- ολοκλήρωσαν το 5ο άλμπουμ της καριέρας τους, 7 ολόκληρα χρόνια μετά το «100th Window». Περιέχει 10 κομμάτια, στα οποία ακούγονται καλλιτέχνες όπως ο Χόρας Αντι, ο Ντέιμον Αλμπαρν, ο Τούντε Αντεμπίμπε, η Χόουπ Σαντοβάλ, ο Γκάι Γκάρβι, η Μαρτίνα Τόπλι-Μπερντ κ.ά. Αν απολαύσατε τους δίσκους «Blue Lines» (1991), «Protection» (1994) και «Mezzanine» (1998), θα σπεύσετε και για το «Heligoland», μην τυχόν κρύβει τραγούδια σαν το «Unfinished Sympathy», το «Safe From Harm» και το «Karmacoma».

5. Καρναβάλι του Ρίο (13-20/02)
Μια θέση στο περιβόητο Σαμπαδρόμιο μπορεί να κοστίζει από 100 έως 2.000 δολάρια. Στο φαρδύ πέρασμά του θα παρελάσουν οι σχολές σάμπας της πόλης και οπωσδήποτε θα ξεχωρίσουν οι παραδοσιακές Mocidade Independente και Acadêmicos do Salgueiro. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικώς τηλεοπτικά, μπορείτε να ντυθείτε μασκαράδες και να ξεφαντώσετε στην αίθουσα Rio Scala και στα ξενοδοχεία Copacabana Palace και Sofitel. Πολύ προχωρημένους τύπους -τη Μαντόνα, τη Ναόμι Κάμπελ, τον Κάλβιν Κλάιν, τον Μικ Τζάγκερ- θα βρείτε σε κλαμπ όπως το Baronetti και το Nuth και σε lounges όπως το Hideaway και το Zero Zero.

6. «Δον Κιχώτης» (Σκάλα του Μιλάνου, 13, 16, 18, 19/02)
Η συγκεκριμένη χορογραφία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό θέατρο το 1980 -με τον ίδιο στον κεντρικό ρόλο- και τα 30 επόμενα χρόνια επανεκτελέστηκε τόσο στο Μιλάνο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εφέτος, σε 4 μόνο παραστάσεις επί ιταλικού εδάφους, θα πρωταγωνιστήσει στο έργο ο αστέρας του ρωσικού χορού Λεονίντ Σαραφάνοφ, με παρτενέρ τη Νατάλια Οσίποβα. Μουσική: Λούντβιχ Μίνκους. Διεύθυνση ορχήστρας: Σβετλάνα Φιλίποβιτς. Σκηνικά: Ραφαέλε Ντελ Σάβιο. Κοστούμια: Αννα Αννι. Διάρκεια έργου: 2 ώρες και 40 λεπτά.

7. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Βανκούβερ και Γουίσλερ, 12-28/02)
Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις της χρονιάς έχει ανατεθεί στον Καναδά - μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί αθλητές από σχεδόν 100 χώρες, δηλαδή ακόμη και από κράτη όπως οι Μπαχάμες, η Μογγολία, ο Λίβανος, η Τζαμάικα, η Γκάνα και η Βολιβία. Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ειδυλλιακού Γουίσλερ και να πεταχτείτε για θέαση καλλιτεχνικού πατινάζ στο Βανκούβερ. Ετσι ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε κάποιον έμπειρο πατινέρ και να καταλάβετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο τριπλό άξελ και στο διπλό λουτς.

8. «Inherent Vice» του Τόμας Πίντσον (σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία του πλανήτη)
Ο συγγραφέας που απεχθάνεται τον μιντιακό κόσμο και τις περιαυτολογίες έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει: εξέδωσε ένα μυθιστόρημα χωρίς πολλές σκοτεινές γωνίες. Αυτή τη φορά το κεντρικό του πρόσωπο είναι ο μαστουρωμένος ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο, ο οποίος γύρω στο 1970 μπλέκει με διεφθαρμένους πλούσιους, επικίνδυνες ερωμένες, φονικούς μπράβους και εχθρικούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αμερικανική κριτική, ο Σπορτέλο παραπέμπει στον Φίλιπ Μάρλοου, αντανακλά την παρακμή των αμερικανικών κινημάτων αμφισβήτησης και με τις περιπέτειές του μας δείχνει ότι η χίπικη κουλτούρα ήταν άρρηκτα δεμένη με το εμπόριο ηρωίνης.

9. Φραντς Ακερμαν (γκαλερί White Cube, Λονδίνο, 10/02-01/04)
Ο 47χρονος ζωγράφος ζει στο Βερολίνο αλλά εκθέτει στις σημαντικότερες αίθουσες τέχνης όλου του κόσμου. Βασικοί θεματικοί άξονες των τεράστιων ελαιογραφιών του είναι το ταξίδι, ο τουρισμός, η παγκοσμιοποίηση και ο μικροαστισμός. Τα τελάρα του μερικές φορές θυμίζουν κόμικς και άλλες φορές μοιάζουν με μουντζουρωμένους χάρτες ή με παραμορφωμένες καρτ ποστάλ. Τα τελευταία χρόνια συνδυάζει τα πολύχρωμα τελάρα του με ογκώδη χαρτονένια γλυπτά και άλλες κατασκευές. Εργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Δημοτικό Μουσείο του Αμστερνταμ, στη συλλογή Saatchi, καθώς και στο depot της νεοϋορκέζικης γκαλερί Gavin Brown.

10. «1433 - Το μεγάλο ταξίδι» (σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον, παγκόσμια πρεμιέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τσανγκ Κάι Σεκ της Ταϊβάν στις 20/02)
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μάλλον θα θριαμβεύσει και πάλι. Το «1433» είναι ένα χορόδραμα που προέκυψε έπειτα από τριετή συνεργασία του Γουίλσον με την κινεζική ομάδα U-Theatre, η οποία στις δουλειές της συνδυάζει τον μοντέρνο χορό, τις πολεμικές τέχνες και τον διαλογισμό. Το έργο που θα παρουσιαστεί είναι δομημένο γύρω από τον Κινέζο θαλασσοπόρο Ζενγκ Χε, ο οποίος στις αρχές του 15ου αιώνα συγκρότησε έναν πελώριο στόλο και πραγματοποίησε εξευρενητικά ταξίδια μέχρι τις δυτικές ακτές της Ινδίας και τις ανατολικές ακτές της Αφρικής.


Πηγη:www.kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου