DavosBlog

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Καρκινογόνα κατάλοιπα αφήνει το κάπνισμα στο χώρο

Το κάπνισμα αφήνει πάνω στα ρούχα και στις άλλες επιφάνειες καρκινογόνες ουσίες, προειδοποιεί νέα έρευνα.
 
Δεν χρειάζεται να καπνίζει κάποιος. Δεν χρειάζεται καν να είναι παθητικός καπνιστής σε έναν χώρο όπου άλλοι καπνίζουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο καπνός του τσιγάρου αυτών που κάπνισαν, ακόμα και πριν από πολλές μέρες, αφήνει καρκινογόνες τοξίνες πάνω στα ρούχα και τις άλλες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο. Έτσι, κάποιος ανύποπτος -ακόμα και μη καπνιστής- μπορεί να μεταφέρει και να απορροφήσει τις ουσίες αυτές, αγγίζοντας αντικείμενα όπου επικάθισε ο καπνός του τσιγάρου.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι οι καρκινογόνες ουσίες νιτροσαμίνες, που σχετίζονται με τον καπνό, αναμιγνύονται με τη σκόνη και μετά προσκολλώνται σε πολλές επιφάνειες και στα δάχτυλά μας. Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο πιθανό να τις απορροφήσουν βάζοντας τα χέρια τους στο στόμα ή γλύφοντας μια επιφάνεια, αλλά ο κίνδυνος αφορά γενικότερα τον καθένα - ενήλικο και ανήλικο.
«Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα 'κάπνισμα από τρίτο χέρι'», έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν καλό καθάρισμα στους χώρους των καπνιζόντων, ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο. Ακόμα κι αν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει έξω, όταν επιστρέφει στον κλειστό χώρο, φέρνει μέσα μαζί του τις επικίνδυνες νιτροσαμίνες.
Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον χημικό Hugo Destaillats, οι νιτροσαμίνες του καπνού «είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου» . Πρόσθεσε ότι «η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη με την μορφή ενός ατμού που απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρούχα, το δέρμα μας, αλλά και τις επιφάνειες ενός εσωτερικού χώρου, όπως τοίχους, πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να μείνει πάνω σε αυτά τα υλικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες» .
Η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη κοινή χημική ουσία, το νιτρώδες οξύ, σχηματίζοντας έτσι τις νιτροσαμίνες του καπνού (TSNAs). Οι συσκευές αερίου και οι κινητήρες των οχημάτων είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές νιτρώδους οξέος. Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, όσο πιο πολύ νιτρώδες οξύ υπάρχει σε ένα κλειστό χώρο (δωμάτιο ή όχημα), τόσο πιο γρήγορα σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου), είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί μη τοξική, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ και, προσκολλώμενη πάνω σε διάφορες επιφάνειες, συνιστά ένα σοβαρό δυνητικό κίνδυνο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με την Καμλές Ασότρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, «τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου» . Εξάλλου ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοου επίσης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγουν ατμό νικοτίνης, αλλά όχι καπνό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι ίσως οι αρμόδιες Αρχές, που μέχρι τώρα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των καπνιστών και των μη καπνιστών, πρέπει πλέον να επεκτείνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο του «καπνίσματος από τρίτο χέρι» (ένας όρος που έχει επικριθεί από τους υπέρμαχους του καπνίσματος ως «περιττά τρομοκρατικός» ). Το καπνιστικό λόμπι «Φόρεστ» μάλιστα, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, έκανε λόγο για «προπαγάνδα καμουφλαρισμένη ως επιστήμη» και κάλεσε τους επιστήμονες «να αντισταθούν στην τάση τους να μας λένε πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας» .
Όμως οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν πλέον ριζικά μέτρα: πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ., ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

Πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα όνειρα και οι εφιάλτες των φυσικών

Διάσημη Ελληνίδα φυσικός διοργάνωσε «συνάντηση κορυφής» για τα όνειρα και τους εφιάλτες των φυσικών. 
 
Η 40χρονη,αλλά ήδη πολύ γνωστή διεθνώς, ελληνίδα φυσικός Μαρία Σπυροπούλου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Caltech της Καλιφόρνιας και ερευνήτρια στον μεγάλο επιταχυντή του CERN στη Γενεύη, είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στο Λος Άντζελες μιας φιλόδοξης, όσο και πρωτότυπης, συνδιάσκεψης με τίτλο «Σύνοδος κορυφής για τη Φυσική του Σύμπαντος» .
Κορυφαία επιστημονικά μυαλά, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κλήθηκαν να αξιολογήσουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται η αιχμή της επιστημονικής θεωρίας και έρευνας σήμερα και, στο πλαίσιο αυτό, να καταθέσουν τα πιο «άγρια όνειρα» αλλά και τους «εφιάλτες» τους για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί - ή όχι - στο μέλλον και, τελικά, να προδιαγράψουν την «ατζέντα» της Φυσικής μέχρι το τέλος του 21ού αιώνα.
Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσίευσαν εκτενές άρθρο, παρουσιάζοντας τον προβληματισμό που ανέπτυξαν μερικές δεκάδες κορυφαίοι φυσικοί. Η συνάντηση προσπάθησε να αναπαράγει την επιτυχία που είχε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μια ομιλία-ορόσημο του διάσημου μαθηματικού Ντέηβιντ Χίλμπερτ, ο οποίος το 1900 παρουσίασε μια σειρά από μαθηματικά ζητήματα-πρόκληση, τα οποία θα έπρεπε να λύσουν οι μαθηματικοί στη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Μέσα σε ένα χαλαρό κλίμα, σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο του Χόλιγουντ, το οποίο κάποτε προτιμούσαν αστέρες της ροκ μουσικής, οι συμμετέχοντες φυσικοί κλήθηκαν από τη Μαρία Σπυροπούλου να μιλήσουν ανοιχτά και με τόλμη γι' αυτά που τους εμπνέουν, αλλά και τους απασχολούν.
Όπως παραδέχτηκε ο συνδιοργανωτής Τζόζεφ Λίκεν του επιταχυντή Fermilab των ΗΠΑ, «είμαστε σε σύγχυση και θα παραμείνουμε έτσι πιθανότατα για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα» . Η φυσικός Λίζα Ράνταλ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ επεσήμανε ότι οι φυσικοί συνήθως έχουν μεγάλες προσδοκίες και κατασκευάζουν μεγαλεπήβολες κομψές θεωρίες, αλλά όταν αρχίζουν να κοιτάνε τις λεπτομέρειες αυτών των θεωριών, τότε τα πράγματα δεν δείχνουν πια το ίδιο ωραία.
Η γενική εντύπωση ήταν ότι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η πειραματική επιβεβαίωση της ορθότητας της θεωρίας της «υπερσυμμετρίας», που μπορεί, μεταξύ άλλων, να εξηγήσει τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη», η οποία πιθανότατα αποτελεί το 25% του σύμπαντος. Όμως, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, είναι ανησυχητικό ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν βρει αυτά που η θεωρία της υπερσυμμετρίας προβλέπει, όπως π.χ. τα σωματίδια wimp. «Πολλά πράγματα δεν συμβαίνουν, που θα περιμέναμε να έχουμε δει μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά η Ράνταλ, η οποία δεν απέκλεισε ότι στο μέλλον οι φυσικοί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων και απρόσμενων προβλημάτων.
Ο Μαουρίτσιο Πιερίνι, φυσικός του CERN, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι περισσότερες ερευνητικές προσπάθειες στρέφονται στην ανακάλυψη και επιβεβαίωση της υπερσυμμετρίας. «Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει η υπερσυμμετρία;», αναρωτήθηκε.
Πιο αισιόδοξος, ο Γκόρντον Κέιν, από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, δήλωσε ότι οι φυσικοί βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν «δουν τον πάτο του παγόβουνου» . Εκτίμησε ότι το πείραμα του επιταχυντή του CERN θα φέρει αποδείξεις για την υπερσυμμετρία και θα επιτρέψει πλέον στους φυσικούς να αποδείξουν τα πάντα - ή σχεδόν τα πάντα- στον κόσμο της φυσικής (ή τουλάχιστον των σωματιδίων).
Ο Μάικλ Τέρνερ, του πανεπιστημίου του Σικάγο, μίλησε για έλλειψη «μεγάλων ιδεών» στη σημερινή Φυσική, ενώ επεσήμανε ότι ακόμα κι αν λυθεί το ζήτημα της υπερσυμμετρίας, παραμένουν άλλα αινίγματα, όπως π.χ. η αποκαλούμενη (λόγω έλλειψης καλύτερης λέξης) «σκοτεινή ενέργεια», που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.
Ο κοσμολόγος Λόρενς Κράους του πανεπιστημίου της Αριζόνα εκτίμησε ότι οι περισσότερες σημερινές θεωρίες της Φυσικής είναι λάθος! «Νομίζουμε ότι είναι σωστές, επειδή μιλάμε συνεχώς γι' αυτές», σημείωσε. «Αγαπά πράγματι η Φύση την απλότητα», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Άαρον Πιρς του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Αναφερόμενος στη «σκοτεινή ύλη», ο Νιλ Γουάινερ, του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, αναρωτήθηκε «ποιος ξέρει τι θα βρούμε τελικά στη σκοτεινή πλευρά;» . Ο φυσικός του Caltech Mark Γουάιζ εστίασε στη θετική πλευρά των πραγμάτων, καθώς, όπως είπε, με τόσα πειράματα φυσικής σε εξέλιξη στη Γη και στο διάστημα, «δεν μπορούμε να μιλάμε για άσχημη εποχή για τη Φυσική» .
Η Μαρία Σπυροπούλου, που είχε την πρωτοβουλία για όλο αυτό το διάλογο, γεννήθηκε το 1970 στην Καστοριά. Σπούδασε φυσικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη φυσική των σωματιδίων, εργαζόμενη για χρόνια στον αμερικανικό επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab. Σήμερα πια εργάζεται στο CERN για τον μεγάλο ευρωπαϊκό επιταχυντή και παράλληλα διδάσκει φυσική στο διάσημο California Institute of Technology (Caltech). Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, η ερευνητική της εργασία και η οραματική της προσέγγιση έχουν συμβάλει, ώστε να έχει χαρακτηρισθεί μια από τις σημαντικότερες νέες φυσικούς στον κόσμο.

Πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είμαστε όλοι εξωγήινοι»

Η ζωή έφτασε στη Γη από το διάστημα, «καβαλώντας» κομήτες, σύμφωνα με κορυφαίο επιστήμονα, πρωτεργάτη της «θεωρίας της πανσπερμίας» .

Οι άνθρωποι και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί ήρθαν στη Γη από το διάστημα, με «όχημα» τους περιπλανώμενους κομήτες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα νέα αστρονομικά στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, σύμφωνα με κορυφαίο Βρετανό επιστήμονα.
Ο καθηγητής Τσάντρα Γουικραμασίνγκε, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε άρθρο του στο «International Journal of Astrobiology» (Διεθνές Περιοδικό Αστροβιολογίας) του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», τονίζει ότι η γήινη ζωή έχει κοσμική προέλευση, αλλά ένα «πολιτισμικό φράγμα» εμποδίζει τους ανθρώπους του πλανήτη να παραδεχθούν τη διαστημική τους καταγωγή.
Όπως αναφέρει, η αστρονομία συνεχίζει να αποκαλύπτει την παρουσία οργανικών μορίων και οργανικής «σκόνης» σε μια τεράστια κοσμική κλίμακα, που καλύπτει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαστρικού άνθρακα. Εκτιμά ότι όπως στη Γη η οργανική ύλη, που έχει αποθηκευτεί στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών και ανιχνεύεται στα γεωλογικά στρώματα, κατά βάση προέρχεται από τη σταδιακή αποσύνθεση ζώντων κυττάρων, έτσι και στο αχανές διάστημα η διαστρική οργανική ύλη έχει βιολογική προέλευση, από αποσυντεθειμένα βακτήρια και μικρόβια.
Ο Γουικραμασίνγκε εκτιμά ότι, καθώς φέτος ξεκίνησε μια νέα δεκαετία, η δεύτερη του 21ού αιώνα, ήρθε η ώρα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει πια την εξωγήινη καταγωγή της και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κοσμική κλίμακα.
Ο διάσημος επιστήμων, ο οποίος γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα το 1939, υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του διάσημου Βρετανού αστρονόμου Φρεντ Χόιλ, μαζί με τον οποίο υπήρξαν, στη δεκαετία του ΄60, οι πρωτεργάτες της θεωρίας της «πανσπερμίας», σύμφωνα με την οποία η ζωή είναι διάχυτη στο σύμπαν και διασπείρεται συνεχώς, με τον τρόπο αυτό φθάνοντας και στη Γη.
Σύμφωνα με τον Γουικραμασίνγκε, οι πρώτοι «σπόροι» της ζωής έφτασαν με κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας πριν περίπου 3,8 δισ. χρόνια. Ήσαν μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί, που τελικά εξελίχτηκαν για να δημιουργήσουν τη βιοποικιλότητα που σήμερα βλέπουμε στη Γη.
«Ναι, είμαστε όλοι εξωγήινοι, μοιραζόμαστε μια κοσμική καταγωγή», τονίζει. «Κάθε φορά που ένα νέο πλανητικό σύστημα σχηματίζεται, λίγα μικρόβια που επιβιώνουν, βρίσκουν το δρόμο τους σε κάποιους κομήτες. Μετά αυτά πολλαπλασιάζονται και 'σπέρνονται' σε άλλους πλανήτες. Είμαστε, έτσι, τμήμα μιας ενιαίας αλυσίδας που εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του Κόσμου. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν αναμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.
Ουσιαστικά, όπως πιστεύει, πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία μεταφοράς της ζωής από πλανήτη σε πλανήτη (χωρίς την μεσολάβηση εξωγήινων κατ' ανάγκην!). Οι κομήτες πέφτουν πάνω σε πλανήτες και σπρώχνουν την οργανική ύλη στο διάστημα. Ένα μέρος από αυτή την ύλη επιβιώνει πάνω σε κομήτες και μεταφέρεται έτσι, με την επόμενη πρόσκρουση, σε άλλο πλανήτη κ.ο.κ. στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών.
Πάντως ο κεϊλανο-βρετανός αστρονόμος παραδέχεται ότι η θεωρία του δεν μπορεί να εξηγήσει πώς άρχισε πραγματικά η ζωή για πρώτη φορά κάπου στο σύμπαν. «Αν και δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πώς η ζωή ξεκίνησε στην αρχή, από τη στιγμή που αυτό συνέβη, άρχισε την εξάπλωσή της στον Κόσμο και η επιβίωσή της ήταν αναπόφευκτη», υποστηρίζει.
Ο Γουικραμασίνγκε και η θεωρία της πανσπερμίας αντιτίθενται στην εναλλακτική -και πιο δημοφιλή μεταξύ των επιστημόνων μέχρι στιγμής- θεωρία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από μια «πρωταρχική σούπα» χημικών στοιχείων, από όπου, με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και μετά από πολλές «δοκιμές» και τύχη, ξεπήδησαν τα πρώτα οργανικά μόρια, που αποτέλεσαν την απαρχή της μακράς εξελικτικής πορείας της ζωής.
Ο 70χρονος αστροβιολόγος αντιτείνει ότι, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μεγάλες εκτάσεις του γαλαξία μας είναι «σπαρμένες» με γιγάντια σύννεφα σκόνης γεμάτης οργανικά μόρια. Όπως αναφέρει, η φασματοσκοπική ανάλυση αυτών των οργανικών μορίων δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι απομεινάρια βακτηρίων που έχουν πια διασπαστεί. «Τα διαστρικά νέφη φαίνονται να είναι τα νεκροταφεία και όχι τα λίκνα της ζωής», γράφει στο άρθρο του.

Πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από στόμα σε στόμα (ΓΥΝΑΙΚΑ)

Ανακαλύψαμε ή μαs είπαν, δοκιμάσαμε και μαs άρεσαν. Σαs τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα Από τη Λένα Ιωαννίδου

1. Στα άκρα
Τα ξηρά μαλλιά «προδίδονται» από τις κατεστραμμένες άκρες τους, ιδίως όταν ταλαιπωρούνται με καθημερινό styling. Εκεί ακριβώς στοχεύει το θρεπτικό serum αναδόμησης Repair & Protect του Pantene. Το δοκιμάσαμε σαν θεραπεία, για έναν περίπου μήνα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μαλλιά μεταμορφώθηκαν! Ακόμα και οι άκρες τους έγιναν λείες και απαλές, σαν να μην πέρασε ποτέ από πάνω τους... καυτός αέρας του σεσουάρ. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
2. Η ομορφιά «Αγκαλιάζει»
Ιούνιος 2009. Αποστολή στην Ικαρία και στους Φούρνους. Γιατροί και εθελοντές οργάνωσαν γυναικολογικές εξετάσεις, pap-test, εμβολιασμό και κυρίως ενημέρωσαν τις γυναίκες των ακριτικών νησιών ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί. Κι αυτό ήταν μόνον η αρχή. Η L'Oréal Paris συνεργάζεται και υποστηρίζει έμπρακτα τις δράσεις της ομάδας του «Αγκαλιάζω» προσφέροντας μια ανοιχτή αγκαλιά για όσες φοβούνται τη διάγνωση του καρκίνου, για όσες πάσχουν, για τους συγγενείς τους, για όσες θεραπεύτηκαν και πρέπει να σταθούν και πάλι όρθιες. Δεν αξίζει να γίνουμε κι εμείς μέλη αυτής της υπέροχης αλυσίδας αγάπης;
3. Τα ιάματα της φύσης
Τι γνωρίζουμε για την Gemmotherapy (Γεμμοθεραπεία); Σχεδόν τίποτα, πρέπει να ομολογήσουμε. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Bio Jouvance Paris, μια ξεχωριστή μάρκα που έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα. Οι θεραπείες και τα προϊόντα περιποίησης που έχει δημιουργήσει πάνω στις αρχές του σημαντικού αυτού κλάδου της φυτοθεραπείας οφείλουν τη δράση τους στα ιάματα από τους εμβρυϊκούς ιστούς που βρίσκονται στα μπουμπούκια και στα νεαρά βλαστάρια των φυτών. Η αντιγηραντική θεραπεία Bio-Transform, η Κρυοθεραπεία με τα Beauty Globes, οι διάσημες μάσκες αναζωογόνησης ή η Μεσοθεραπεία με μαγνήτες χρυσού είναι μερικές από τις διάσημες μεθόδους της Bio Jouvance Paris, που εφαρμόζονται σε επιλεγμένα spa και ινστιτούτα. Μάθετε το πού, στο τηλέφωνο 210 7250.478 ή στο www.urbanebeauty.gr.
4. Ευαισθησίες
Εύθραυστη επιδερμίδα, με κοκκινίλες και, το χειρότερο, ευρυαγγείες. Τα περισσότερα καλλυντικά -και δοκιμάζει πολλά- την ενοχλούν. Η περίπτωση της συναδέλφου μας δεν είναι η μοναδική. Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους ευαισθησίες. Πρόσφατα, λοιπόν, της προτείναμε να αφήσει τους πειραματισμούς και να αναζητήσει στο φαρμακείο τη Sensibio AR Crème της Bioderma, μια εξειδικευμένη κρέμα καθημερινής περιποίησης που καταπραΰνει, ενυδατώνει και μειώνει την ερυθρότητα. Λίγες εβδομάδες αργότερα μας ανακοίνωσε χαρούμενη ότι η κατάσταση της επιδερμίδας της βελτιώθηκε αισθητά και πως η συμβουλή μας «έπιασε τόπο»!
5. Ενα δώρο στα μαλλιά
Ο Christophe Robin συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κολορίστες του κόσμου -δεν είναι τυχαίο ότι η L'Oréal τον έχει χρίσει σύμβουλό της στις βαφές. Κορυφαία όμως είναι και η πολυτελής σειρά ανάπλασης για βαμμένα μαλλιά, που δημιούργησε πριν από χρόνια. Τα προϊόντα Christophe Robin αγαπήθηκαν πολύ -κυρίως από τα τοπ μόντελ- για την εντυπωσιακή λάμψη που προσφέρουν στα ταλαιπωρημένα από τις βαφές, εύθραυστα μαλλιά. Εφέτος, για να γιορτάσει τα γενέθλια της σειράς, παρουσίασε την Crème Lavante au Citron, ένα εξαιρετικό σαμπουάν-θεραπεία που ξαναδίνει στα μαλλιά όλα όσα τους στερούν τα χημικά των βαφών. Αναζητήστε την αποκλειστικά στα Body N' Soul.

Πηγη:www.kathimerini.gr

Τέλεια φρύδια (ΓΥΝΑΙΚΑ)



Τέλεια φρύδια
Λεπτά ή παχιά, φυσικά ή επανασχεδιασμένα, σκούρα ή ξανοιγμένα, τα φρύδια θα είναι πάντα το «δυνατό χαρτί» του μακιγιάζ
Από τη Λένα Ιωαννίδου
 

Πηγη:www.kathimerini.gr
Φωτογράφιση προϊόντων: Άκης Ορφανίδης
Μπορούν να αναδείξουν ένα μέτριο και να καταστρέψουν ένα όμορφο πρόσωπο. Oταν είναι καλοσχεδιασμένα προσφέρουν ένταση και ζωντάνια στο βλέμμα, κάνουν τα μικρά μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα και περιορίζουν την ανάγκη για έντονο μακιγιάζ. Το στυλ των φρυδιών, όπως και κάθε άλλο στοιχείο του μακιγιάζ, διαφοροποιείται ανάλογα με τις τάσεις που επικρατούν κάθε χρόνο. Αν ωστόσο εξαιρέσουμε τις υπερβολές στο μακιγιάζ που συχνά βλέπουμε στα ντεφιλέ, τα φυσικά φρύδια παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο της μόδας.
All about shape
Το φυσικό σχήμα των φρυδιών είναι συνήθως αυτό που πηγαίνει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Για τον λόγο αυτόν η συμβουλή όλων των μακιγιέρ είναι να το χρησιμοποιούμε ως οδηγό, οποιαδήποτε επέμβαση κι αν θελήσουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, στα μικρά, ντελικάτα πρόσωπα η γραμμή των φρυδιών θα πρέπει να παραμένει λεπτή, ενώ -αντίθετα- σε ένα πρόσωπο με έντονα χαρακτηριστικά τα βγαλμένα φρύδια θα μοιάζουν αταίριαστα, σχεδόν ψεύτικα.
Δυστυχώς, η φύση δεν είναι πάντα... αλάνθαστη. Στην περίπτωση αυτήν καλούμαστε εμείς να κάνουμε τις μικρές αλλά επιβεβλημένες διορθωτικές κινήσεις. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο. Μια καλή ιδέα είναι, την πρώτη τουλάχιστον φορά που θα θελήσετε να δώσετε νέο σχήμα στα φρύδια σας, να εμπιστευθείτε το σταθερό χέρι ενός επαγγελματία. Στη συνέχεια θα μπορείτε να το συντηρείτε μόνες σας, καθαρίζοντας κάθε δέκα περίπου ημέρες τις τριχούλες που ξεφεύγουν από τη... γραμμή.
Αν πάλι προτιμάτε να διορθώσετε μόνες το σχήμα των φρυδιών σας, βάλτε κάποια σημάδια, εφαρμόζοντας το «κόλπο» του μολυβιού: τοποθετήστε ένα μολύβι κάθετα, στο πλάι της μύτης σας. Η γραμμή του φρυδιού θα πρέπει να αρχίζει στο σημείο όπου η άκρη του μολυβιού αγγίζει το μέτωπο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το διαγώνια, με τη μια άκρη του να ακουμπά το κέντρο του κάτω χείλους και την άλλη άκρη του να κατευθύνεται προς την εξωτερική γωνία του ματιού. Στο σημείο που «δείχνει» το μολύβι, θα πρέπει να καταλήγει η γραμμή του φρυδιού.
Επιχείρηση «καθαρά φρύδια»
Προτιμάτε πάντα να βγάζετε τα φρύδια σας μετά το ντους, όταν οι πόροι του δέρματος είναι διεσταλμένοι. Η διαδικασία γίνεται λιγότερο επώδυνη.
Επενδύστε σε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με λοξά, πλακέ άκρα. Δεν θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε ποτέ, επομένως αξίζει τα λεφτά του.
Τοποθετήστε τον καθρέφτη σε ένα σημείο του σπιτιού με δυνατό φως - κατά προτίμηση ημέρας. Μη στέκεστε πολύ κοντά στο είδωλό σας και αποφύγετε, αν μπορείτε, τον μεγεθυντικό καθρέφτη.
Αρχίστε αφαιρώντας τις τριχούλες που φυτρώνουν ανάμεσα στα φρύδια. Συνεχίστε καθαρίζοντας την περιοχή κάτω από το τόξο των φρυδιών. Για να έχετε συμμετρικό αποτέλεσμα, αποφύγετε να αφαιρέσετε όλες τις τρίχες μονομιάς. Είναι προτιμότερο να περνάτε από το ένα φρύδι στο άλλο.
Μην προσπαθείτε να δώσετε σχήμα στα φρύδια από την επάνω πλευρά. Θα «κατεβάσετε» το βλέμμα και θα δώσετε μια θλιμμένη όψη στο πρόσωπο.
Ολοκληρώστε βουρτσίζοντας τα φρύδια προς τα πάνω με το ειδικό σπιράλ χτενάκι ή μια χρησιμοποιημένη μάσκαρα. Αν χρειαστεί, κόψτε προσεκτικά τις τριχούλες που προεξέχουν με ένα ίσιο ψαλίδι νυχιών.

Σχήματα και χρώματα
Αν θέλετε να γεμίσετε τα κενά στα φρύδια, σχεδιάστε με ένα μολύβι μεμονωμένες γραμμές - όχι μια συνεχόμενη, γιατί το αποτέλεσμα θα δείχνει ψεύτικο.
Αν θέλετε να προεκτείνετε τη γραμμή των φρυδιών, σχεδιάστε την πρώτα με μολύβι και στη συνέχεια καλύψτε τη με σκιά.
Αποφύγετε το μαύρο χρώμα, έστω κι αν είστε μελαχρινή με μαύρα μαλλιά. Αγριεύει το βλέμμα.
Αν δεν «πιάνει» το χέρι σας, προτιμήστε να τονίσετε τα φρύδια με σκιά και όχι με μολύβι. Για να διατηρηθεί το χρώμα, απλώστε το με νωπό πινελάκι.
Αν δεν έχετε ειδικό μολύβι ή σκιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καφέ τελειωμένη μάσκαρα.
Αν τα φρύδια σας είναι πυκνά και ατίθασα, αναζητήστε την ειδική διάφανη μάσκαρα φρυδιών, που θα τα φιξάρει χωρίς να τα τονίσει υπερβολικά.
Αν βάφετε τα μαλλιά σας ξανθά, αφήστε τα φρύδια δύο τόνους πιο σκούρα.







1. All in One Brow Kit, για χρώμα και σχήμα στα φρύδια, € 85, Anastasia Beverly Hills (Sephora)
2. Kit Sourcils Palette «Pro», παλέτα για τα φρύδια, € 49,90, Clarins
3. Diorshow Brow, gel για χρώμα και σχήμα στα φρύδια, € 20,40, Dior
4. Le Sourcil De Chanel, 20 Brun, παλέτα με σκιές, χτενάκι, πινέλο και τσιμπιδάκι, € 60,90, Chanel





Φεβρουάριος top 10

Από τον Μάνο Μακκαβαιο

1. Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (11-21/02)
Εφέτος κλείνει τα 60 και θα τα γιορτάσει με ένα δίτομο λεύκωμα για την ιστορία του, συνοδευμένο από DVD με πλάνα αρχείου. Στο διαγωνιστικό τμήμα αναμένεται να προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι «Ghost Writer», με πρωταγωνιστές τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν, αλλά οι διοργανωτές διαδίδουν ότι το κοινό θα αγαπήσει το φιλμ του 27χρονου ντόπιου Λίνους ντε Πάολι «The Boy Who Wouldn't Kill». Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει οριστεί ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ και έτσι η Χρυσή Αρκτος μάλλον θα καταλήξει πάλι σε ταινία από «αναδυόμενη αγορά».

2. «Το μεγάλο παιχνίδι - Αρχαιολογία και πολιτική την εποχή της αποικιοκρατίας» (Μουσείο του Ρουρ, 12/02-13/06)
Ολα αυτά στη γερμανική πόλη Εσεν, η οποία είναι μία από τις τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010. Για δεκάδες χρόνια το τωρινό υπερμοντέρνο μουσείο ήταν μονάδα εξόρυξης άνθρακα, αλλά το 2008 το ορυχείο μετατράπηκε σε γιγάντιο πολιτιστικό χώρο από τον αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχας. Μέχρι τον Ιούνιο θα φιλοξενεί γύρω στα 800 αντικείμενα μεγάλης αξίας που ξεθάφτηκαν την περίοδο 1840-1940 και θα δείχνει στον κόσμο πόσες ανασκαφές προέκυψαν παράλληλα με τις ραδιουργίες τυχοδιωκτικών ατόμων όπως ο Λόρενς της Αραβίας και η Γερτρούδη Μπελ.

3. «Invictus - Ανίκητος» (σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ, Α' αθηναϊκή προβολή στις 11/02)
Λίγο πριν από τα 80 του, ο ακούραστος Κλιντ γύρισε ένα φιλμ με χώρο δράσης τη Νότια Αφρική, κεντρικό ήρωα τον Νέλσον Μαντέλα και βασικό θέμα τον αθλητισμό ως μέσο συμφιλίωσης για διαιρεμένες χώρες. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μόργκαν Φρίμαν (ως Μαντέλα) και ο Ματ Ντέιμον (ως αρχηγός της νοτιοαφρικανικής εθνικής ράγκμπι). Κατάφερε άραγε ο Ιστγουντ να βρει πώς ακριβώς συνδέονται τα δυναμικά σπορ με τις πολιτικές μεθοδεύσεις; Πέτυχε ο Φρίμαν στον ρόλο που εξέθεσε ανεπανόρθωτα ηθοποιούς όπως ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο Ντάνι Γκλόβερ και ο Ντένις Χέισμπερτ;

4. «Heligoland» των Massive Attack (θα βγει στην ευρωπαϊκή αγορά στις 08/02)
Οι μουσικοί πειραματιστές από το Μπρίστολ -οι γνωστοί και ως «εφευρέτες του trip hop»- ολοκλήρωσαν το 5ο άλμπουμ της καριέρας τους, 7 ολόκληρα χρόνια μετά το «100th Window». Περιέχει 10 κομμάτια, στα οποία ακούγονται καλλιτέχνες όπως ο Χόρας Αντι, ο Ντέιμον Αλμπαρν, ο Τούντε Αντεμπίμπε, η Χόουπ Σαντοβάλ, ο Γκάι Γκάρβι, η Μαρτίνα Τόπλι-Μπερντ κ.ά. Αν απολαύσατε τους δίσκους «Blue Lines» (1991), «Protection» (1994) και «Mezzanine» (1998), θα σπεύσετε και για το «Heligoland», μην τυχόν κρύβει τραγούδια σαν το «Unfinished Sympathy», το «Safe From Harm» και το «Karmacoma».

5. Καρναβάλι του Ρίο (13-20/02)
Μια θέση στο περιβόητο Σαμπαδρόμιο μπορεί να κοστίζει από 100 έως 2.000 δολάρια. Στο φαρδύ πέρασμά του θα παρελάσουν οι σχολές σάμπας της πόλης και οπωσδήποτε θα ξεχωρίσουν οι παραδοσιακές Mocidade Independente και Acadêmicos do Salgueiro. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικώς τηλεοπτικά, μπορείτε να ντυθείτε μασκαράδες και να ξεφαντώσετε στην αίθουσα Rio Scala και στα ξενοδοχεία Copacabana Palace και Sofitel. Πολύ προχωρημένους τύπους -τη Μαντόνα, τη Ναόμι Κάμπελ, τον Κάλβιν Κλάιν, τον Μικ Τζάγκερ- θα βρείτε σε κλαμπ όπως το Baronetti και το Nuth και σε lounges όπως το Hideaway και το Zero Zero.

6. «Δον Κιχώτης» (Σκάλα του Μιλάνου, 13, 16, 18, 19/02)
Η συγκεκριμένη χορογραφία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό θέατρο το 1980 -με τον ίδιο στον κεντρικό ρόλο- και τα 30 επόμενα χρόνια επανεκτελέστηκε τόσο στο Μιλάνο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εφέτος, σε 4 μόνο παραστάσεις επί ιταλικού εδάφους, θα πρωταγωνιστήσει στο έργο ο αστέρας του ρωσικού χορού Λεονίντ Σαραφάνοφ, με παρτενέρ τη Νατάλια Οσίποβα. Μουσική: Λούντβιχ Μίνκους. Διεύθυνση ορχήστρας: Σβετλάνα Φιλίποβιτς. Σκηνικά: Ραφαέλε Ντελ Σάβιο. Κοστούμια: Αννα Αννι. Διάρκεια έργου: 2 ώρες και 40 λεπτά.

7. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Βανκούβερ και Γουίσλερ, 12-28/02)
Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις της χρονιάς έχει ανατεθεί στον Καναδά - μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί αθλητές από σχεδόν 100 χώρες, δηλαδή ακόμη και από κράτη όπως οι Μπαχάμες, η Μογγολία, ο Λίβανος, η Τζαμάικα, η Γκάνα και η Βολιβία. Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ειδυλλιακού Γουίσλερ και να πεταχτείτε για θέαση καλλιτεχνικού πατινάζ στο Βανκούβερ. Ετσι ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε κάποιον έμπειρο πατινέρ και να καταλάβετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο τριπλό άξελ και στο διπλό λουτς.

8. «Inherent Vice» του Τόμας Πίντσον (σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία του πλανήτη)
Ο συγγραφέας που απεχθάνεται τον μιντιακό κόσμο και τις περιαυτολογίες έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει: εξέδωσε ένα μυθιστόρημα χωρίς πολλές σκοτεινές γωνίες. Αυτή τη φορά το κεντρικό του πρόσωπο είναι ο μαστουρωμένος ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο, ο οποίος γύρω στο 1970 μπλέκει με διεφθαρμένους πλούσιους, επικίνδυνες ερωμένες, φονικούς μπράβους και εχθρικούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αμερικανική κριτική, ο Σπορτέλο παραπέμπει στον Φίλιπ Μάρλοου, αντανακλά την παρακμή των αμερικανικών κινημάτων αμφισβήτησης και με τις περιπέτειές του μας δείχνει ότι η χίπικη κουλτούρα ήταν άρρηκτα δεμένη με το εμπόριο ηρωίνης.

9. Φραντς Ακερμαν (γκαλερί White Cube, Λονδίνο, 10/02-01/04)
Ο 47χρονος ζωγράφος ζει στο Βερολίνο αλλά εκθέτει στις σημαντικότερες αίθουσες τέχνης όλου του κόσμου. Βασικοί θεματικοί άξονες των τεράστιων ελαιογραφιών του είναι το ταξίδι, ο τουρισμός, η παγκοσμιοποίηση και ο μικροαστισμός. Τα τελάρα του μερικές φορές θυμίζουν κόμικς και άλλες φορές μοιάζουν με μουντζουρωμένους χάρτες ή με παραμορφωμένες καρτ ποστάλ. Τα τελευταία χρόνια συνδυάζει τα πολύχρωμα τελάρα του με ογκώδη χαρτονένια γλυπτά και άλλες κατασκευές. Εργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Δημοτικό Μουσείο του Αμστερνταμ, στη συλλογή Saatchi, καθώς και στο depot της νεοϋορκέζικης γκαλερί Gavin Brown.

10. «1433 - Το μεγάλο ταξίδι» (σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον, παγκόσμια πρεμιέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τσανγκ Κάι Σεκ της Ταϊβάν στις 20/02)
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μάλλον θα θριαμβεύσει και πάλι. Το «1433» είναι ένα χορόδραμα που προέκυψε έπειτα από τριετή συνεργασία του Γουίλσον με την κινεζική ομάδα U-Theatre, η οποία στις δουλειές της συνδυάζει τον μοντέρνο χορό, τις πολεμικές τέχνες και τον διαλογισμό. Το έργο που θα παρουσιαστεί είναι δομημένο γύρω από τον Κινέζο θαλασσοπόρο Ζενγκ Χε, ο οποίος στις αρχές του 15ου αιώνα συγκρότησε έναν πελώριο στόλο και πραγματοποίησε εξευρενητικά ταξίδια μέχρι τις δυτικές ακτές της Ινδίας και τις ανατολικές ακτές της Αφρικής.


Πηγη:www.kathimerini.gr





Η Χάρις Αλεξίου στο Παλλάς

Από τις 23 Ιανουαρίου και μόνο για 15 παραστάσεις
Μια σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Χάρις Αλεξίου, θα εμφανιστεί στο Παλλάς από τις 23 Ιανουαρίου για δεκαπέντε παραστάσεις.
Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για μια τραγουδίστρια που η φωνή της συνδέει ακούσματα, γενιές, για μια φωνή που η αισθαντικότητα και η καλλιέργειά της μαγεύουν επί δεκαετίες το μεγάλο κοινό της, ένα κοινό μέσα στο οποίο συναντιούνται όλες οι ηλικίες και οι μουσικές προτιμήσεις
Μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη χειμερινή μουσική ζωή της πόλης, η Χάρις Αλεξίου, στην καρδιά της Αθήνας, στο Παλλάς, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με σπάνιες στιγμές από τη μεγάλη μουσική της διαδρομή μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς της. Σύμβουλος προγράμματος είναι η Λίνα Νικολακοπούλου. Η σκηνική επιμέλεια είναι του Άγγελου Μέντη και η μουσική επιμέλεια του Κώστα Παπαδούκα.
Ένα ρεπερτόριο κλασικό και πάντα σύγχρονο, ένα ρεπερτόριο θησαυρός, θα ξεδιπλωθεί σε μια σειρά μοναδικών εμφανίσεων.
Μουσική εμπειρία και αναδρομή στον ήχο και το χρόνο οι εμφανίσεις της θα περιγράψουν μια σημαντική διαδρομή που θα ξεκινά από τα πολυαγαπημένα και ήδη γνωστά τραγούδια του ρεπερτορίου της για να καταλήξει στα ολοκαίνουργα της πρόσφατης δισκογραφικής της δουλειάς «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να' σαι».

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
20, 25, 30, 45, 50, 60, 70, 80 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100

Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 - 20.00, τις Κυριακές 12:00-20:00 και τις ημέρες των παραστάσεων 9.00 - 21.00
 
Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81

Πηγή: Ελληνική Θεαμάτων

Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος

Σύνθεση από τα έργα Ερρίκος ο 6ος, Ριχάρδος ο 3ος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
από την ομάδα 1272
στο πλαίσιο του Group Hostel
στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Β΄ Σκηνή
Το έργο είναι μια σύνθεση του Ερρίκου 6ου (Α',Β',Γ' μέρος) και του Ριχάρδου 3ου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που τέμνονται από τον κοινό ιστορικό άξονα του «Πολέμου των δύο Ρόδων» στη μεσαιωνική Αγγλία, από τη νεοσύστατη ομάδα 1272.
Τρεις βασιλείς στο θρόνο της Αγγλίας σε μια εποχή εμφύλιου σπαραγμού γνωστού και ως Πολέμου Των Δύο Ρόδων. Δολοπλοκίες, ψέματα και στυγερές δολοφονίες, γυναίκες πολεμόχαρες, ελέω ονόματος αδίστακτοι ηγεμόνες ανίκανοι και λάγνοι.
Μια ασταμάτητη ροή βασιλικών στέψεων, συνομωσιών, θανατικών εκτελέσεων (δημόσιων και κρυφών). Πίσω από τους επεκτατικούς ή θρησκευτικούς πολέμους, τις εθνικιστικές εξάρσεις και τη φανατική πίστη στους Καίσαρες, δεν κρύβονται μόνο κοινωνικά, οικονομικά ή πολιτικά κίνητρα. Υπάρχει και πλήρης έκλειψη του λογικού. Ένα εξωφρενικό καρναβάλι για την Ιστορία. Ένα έργο για τη ρύπανση της συνείδησης.
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σύνθεση κειμένου-σκηνοθεσία: Γιώργος Γάλλος - Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Δήμου, Μαρία Πρωτόππαπα, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Τσιμά, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.
Πρώτη παράσταση: 13/02/2010
Τελευταία παράσταση: 24/04/2010
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 - Κυριακή στις 19.30
Τιμές εισιτηρίων: Tετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20 ευρώ -Πέμπτη 13 ευρώ-Φοιτητικό 13ευρώ
GROUP HOSTEL - Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Ευμολπιδών 41, Γκάζι), τηλ. ταμείων 210.3455020, 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr

Πηγη:www.kathimerini.gr

Ραντεβού στον αέρα **** Στημένη ζωή σε κίνδυνο

Εξυπνη κομεντί με δραματικούς τόνους από τον Τζ. Ράιτμαν

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ
Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν
Ερμηνείες: Τζορτζ Κλούνεϊ, Βέρα Φαρμίγκα, Αννα Κέντρικ, Τζέισον Μπέιτμαν

ΚΡΙΤΙΚΗ. Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια ταινία να ισορροπεί με τόση δεξιοτεχνία ανάμεσα στο στοιχείο της κομεντί και του δράματος, να σκιαγραφεί το ουσιαστικό πορτρέτο ενός νέου, διαφορετικού χαρακτήρα και να έχει τόσο σωστό τάιμινγκ στην έξοδό της στις αίθουσες.
Το «Ραντεβού στον αέρα» είναι μια ταινία που αναφέρεται στην οικονομική κρίση, όμως είναι πολύ περισσότερα πράγματα πέρα απ' αυτό. Ο Ράιαν, ο ήρωας που υποδύεται ο Τζορτζ Κλούνεϊ, δουλεύει για λογαριασμό δειλών εργοδοτών που διστάζουν να απολύσουν τους εργαζομένους τους. Κάνει εκείνος, λοιπόν, τη δουλειά αντί γι' αυτούς, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη στην Αμερική.
Η ζωή του βρίσκεται ανάμεσα σε αεροπλάνα, αεροδρόμια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δωμάτια ξενοδοχείων. Σε όλα έχει κάρτες προνομίων και αισθάνεται «σαν στο σπίτι του», ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από το πώς αισθάνεται τον ελάχιστο χρόνο που βρίσκεται στο παραμελημένο μικρό του διαμέρισμα και στις απόμακρες σχέσεις που έχει με την οικογένειά του. Ο Ράιαν προτιμά τη στημένη θαλπωρή των ξενοδοχείων και το σεξ χωρίς δεσμεύσεις με μια συνάδελφο, που όπως του λέει, «είμαι ακριβώς το ίδιο με σένα, αλλά με κόλπο».
Αυτή η προσεκτικά στημένη ζωή θα τεθεί σε κίνδυνο από μια φιλόδοξη νεαρή κοπέλα στην εταιρεία του, που προτείνει να κοπούν τα ταξίδια και οι απολύσεις να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Εκείνος θα την πάρει μαζί του για ένα τελευταίο ταξίδι ώστε να της δείξει ότι η ελάχιστη αξιοπρέπεια είναι να κοιτάς στα μάτια εκείνον που απολύεις. Η ανατριχιαστική αληθοφάνεια των σκηνών των απολύσεων δεν είναι τυχαία, καθώς το συνεργείο βρήκε πραγματικούς απολυμένους, στους οποίους έδωσε βήμα να πουν ό, τι θα έλεγαν στους εργοδότες τους την ώρα της απόλυσης.
Μετά το «Thank you for smoking» και τη «Juno», το «Ραντεβού στον αέρα» είναι το τρίτο καλό δείγμα δουλειάς από τον Ράιτμαν, που εξελίσσεται σε καλό μάστορα της έξυπνης κομεντί με δραματικούς τόνους και κοινωνικό θέμα.
Εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη είναι η δουλειά που έχει γίνει στις ερμηνείες από τον Κλούνεϊ και τις Βέρα Φαρμίγκα και Αννα Κέντρικ. Ολοι τους είναι υποψήφιοι για Οσκαρ, ενώ η ταινία διεκδικεί ακόμη τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου.

Πηγη:www.kathimerini.gr






Ιδανικός για τα βιντεοπαιχνίδια ο μεγάλος εγκέφαλος

Το μέγεθος του εγκεφάλου μετρά στις επιδόσεις των παικτών στα βιντεο-παιχνίδια.
 
 

Αν δεν τα πάτε καλά με τα βιντεοπαιχνίδια εσείς ή ο γιός σας, μην απογοητεύστε. Απλώς ίσως να γεννηθήκατε με μικρό νεοραβδωτό σώμα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην μάθηση και την μνήμη. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που συσχετίζει την ικανότητα στα games με το μέγεθος του εγκεφάλου, το μέγεθος συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις των gamers. Υπολογίστηκε ότι περίπου το ένα τέταρτο (25%) στη διαφορά των επιδόσεων μεταξύ των παικτών οφείλεται στο διαφορετικό όγκο του εγκεφάλου τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Cerebral Cortex» (Εγκεφαλικός Φλοιός) έγινε από τους ψυχολόγους Άρθουρ Κράμερ του πανεπιστημίου του Ιλινόις και Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με το BBC. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν μεγαλύτερο νεοραβδωτό σώμα (striatum), μαθαίνουν να παίζουν games ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Τα πειράματα έγιναν σε εθελοντές, που έπαιζαν το βιντεοπαιγνίδι «Space Fortress», ο εγκέφαλος των οποίων αναλύθηκε με τομογραφίες. Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αν είχαν μικρό νεοραβδωτό σώμα, εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις στο παιγνίδι. Όσοι είχαν μεγαλύτερο επικλινή πυρήνα, μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί τμήμα του λεγόμενου «κέντρου ανταμοιβής», τα κατάφερναν συστηματικά καλύτερα από άλλους κατά τις λίγες πρώτες ώρες του παιγνιδιού, ίσως επειδή είχαν ένα αίσθημα επίτευξης και ανταμοιβής.
Αυτοί όμως τελικά που τα κατάφερναν πάντα καλύτερα από όλους, ήσαν όσοι είχαν μεγαλύτερα κάποια άλλα τμήματα βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου, όπως το κέλυφος και τον κερκοφόρο πυρήνα, που αποτελούν μέρη του νεοραβδωτού σώματος και σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία μάθησης, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, επειδή μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Το επόμενο βήμα, κατά τους ερευνητές, είναι να κάνουν νέα πειράματα για να διαπιστώσουν αν το συχνό παίξιμο games μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και τη λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες γενικά αποδέχονται ότι υπάρχει αναλογική σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου και τη νοημοσύνη, όμως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Στο ζωικό βασίλειο, υπάρχουν ζώα με μικρότερους εγκεφάλους που φαίνεται να είναι πιο έξυπνα από άλλα με μεγαλύτερους εγκεφάλους, όπως π.χ. η μαϊμού σε σχέση με το άλογο ή ο άνθρωπος σε σχέση με τον ελέφαντα.

Πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόβλημα 17 ετών λύνει η Microsoft

Η ενημέρωση ασφαλείας των Windows για το μήνα Φεβρουάριο θα περιλαμβάνει τη λύση για ένα πρόβλημα που ακολουθεί το γνωστό λειτουργικό εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια.
Το πρόβλημα αρχικά εμφανίσθηκε στα Windows NT 3.1, ενώ μεταφέρθηκε διαδοχικά σχεδόν σε όλες τις νέες εκδόσεις του λειτουργικού που κυκλοφόρησαν από τότε. Η ενημέρωση ασφαλείας θα αντιμετωπίσει 25 ακόμη κενά στα Windows, πέντε από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «κρίσιμα».
Το… αρχαίο πρόβλημα εντοπίστηκε από ερευνητή ασφαλείας στη Google τον Ιανουάριο του 2010 και αφορά μία εφαρμογή που επιτρέπει στις νεότερες εκδόσεις των Windows να τρέχουν πολύ παλιά προγράμματα. Ο Τράβις Όρμαντι βρήκε ένα τρόπο να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό στην εφαρμογή στα Windows XP, Windows Server 2003 και 2008, καθώς επίσης στα Vista και Windows 7.
Η ενημέρωση ασφαλείας θα διορθώνει ακόμη διάφορα σφάλματα στις εκδόσεις Office XP, Office 2003 και Office 2004 για υπολογιστές Macintosh.
Τον Ιανουάριο του 2010, η Microsoft εξέδωσε μία έκτακτη ενημέρωση για ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στον Internet Explorer, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε και στις επιθέσεις προς την Google.

Πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Αυξάνονται οι καταγγελίες παράνομου περιεχομένου

Σημαντικά αυξήθηκαν το 2009 οι καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγγελιών πέρυσι έφτασε τις 1.778, σημειώνοντας αύξηση 149% συγκριτικά με τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2008, που ήταν μόλις 715.
Από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:
- Το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
- Το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
- Το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
- Το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing ("ψάρεμα» προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).
- Σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή.
Τέλος, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν διαδικτυακά εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν μέσω των Συστημάτων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace, με το Facebook να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 85%.
Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.
Στατιστικά στοιχεία γραμμής βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
Η Γραμμή Βοηθείας 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2009 και τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της, μέχρι το τέλος του 2009, δέχτηκε 443 αιτήματα είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με προβλήματα που προέκυψαν κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Το περιεχόμενο των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στη γραμμή, έχει ως εξής:
- Αναζήτηση πληροφοριών / συμβουλών 184 (41,53%)
- Εξάρτηση 108 (24,38%)
- Οικονομικές απάτες 55 (12,42%)
- Επικίνδυνο περιεχόμενο 33 (7,45%)
- Βία, εκφοβισμός 32 (7,22%)
- Κλοπή προσωπικών δεδομένων 13 (2,93%)
- Ανορεξία 9 (2,03%)
- Αποπλάνηση ανηλίκων 6 (1,35%)
- Πρόθεση για αυτοκτονία 1 (0,23%)
- Εκβιασμός 1 (0,23%)
- Άλλο 1 (0,23%)
Το προσωπικό της γραμμής έδωσε συμβουλές και πληροφορίες και παρείχε ψυχολογική υποστήριξη (306 αναφορές), παρέπεμπε στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος (66 αναφορές) ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς (π.χ. καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ. - 29 αναφορές). Τέλος, 45 περιπτώσεις (10%) παραπέμφθηκαν στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Μ.Ε.Υ. για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση στο Διαδίκτυο.
Το 85% των ατόμων που κάλεσαν τη γραμμή, ήταν ενήλικες, το 6% ανήλικοι και το 9% επαγγελματίες (π.χ. εκπαιδευτικοί). Υπενθυμίζεται ότι μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής καλώντας στον αριθμό χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις 800 11 800 15 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 - 15:00, είτε αποστέλλοντας το μήνυμα στο help@saferinternet.gr.
Η Γραμμή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.).

Πηγη:www.kathimerini.gr

Η λεύκανση προκαλεί ευαισθησία στα δόντια

Σε υπερευαισθησία των δοντιών μπορεί να οδηγήσει η λεύκανση. Η οδοντική ευαισθησία δεν είναι νόσος, αλλά προκαλεί έντονη ενόχληση και επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά παγκοσμίως έως και το 57% των πολιτών, με έξαρση στις ηλικίες από 20 έως 50 ετών.

Η λεύκανση προκαλεί ευαισθησία στα δόντια
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Οδοντιατρικής και Περιοδοντολογίας κ. Λάζαρος Τσαλίκης, σε ενημερωτική εκδήλωση για την «οδοντική ευαισθησία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ενόχληση είναι πολύ έντονη, όταν εφαρμόζεται θερμικό, χημικό ή οσμωτικό ερέθισμα. Οξύς πόνος μπορεί να προκληθεί με την επαφή με τον κρύο αέρα, με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα γλυκό.
Αφόρητη μπορεί να γίνει και η επίσκεψη στον οδοντίατρο, καθώς οι πάσχοντες δεν αντέχουν το άγγιγμα του οδοντιατρικού εργαλείου. Η δυσφορία στα οδοντιατρικά εργαλεία οδηγεί συνήθως σε αμέλεια του τακτικού ελέγχου και -στις περισσότερες περιπτώσεις- σε επιδείνωση των προβλημάτων του στόματος.
ΑίτιαΤα αίτια της οδοντικής υπερευαισθησίας -εξήγησε o κ. Τσαλίκης- είναι η καταστροφή της αδαμαντίνης, η οποία καλύπτει την οδοντίνη, η υποχώρηση των ούλων που οδηγεί σε έκθεση των ριζών, η απώλεια της οστεΐνης και η λεύκανση των δοντιών.
Ο κ. Τσαλίκης ανέφερε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστηματική φροντίδα. «Αντίδοτο» στην υπερευαισθησία είναι ένα αμινοξύ το οποίο περιέχεται στο σάλιο (αργινίνη) και μία αδιάλυτη ένωση ασβεστίου με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου.
Με αυτήν τη διαδικασία διευκολύνεται η προσέλκυση ασβεστίου στην επιφάνεια της οδοντίνης, όπου σχηματίζεται μία στιβάδα πλούσια σε ασβέστιο. Αυτή η προστατευτική στιβάδα είναι σε θέση να «φράξει» πλήρως τους ανοικτούς «πόρους» του δοντιού (οδοντινοσωληνάρια), τα οποία οδηγούν στα νεύρα των ευαίσθητων δοντιών.

Πηγη:www.ethnos.gr

Φυσικά σιρόπια για τον πονόλαιμο

Με τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου πάρτε τα μέτρα σας και αντιμετωπίστε τα αποτελεσματικά. Με φυσικές θεραπείες χωρίς καμία παρενέργεια. 

Φυσικά σιρόπια για τον πονόλαιμο
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι μια γαργάρα με αλατόνερο και λεμόνι που απολυμαίνει τον λαιμό. Αν προτιμάτε μπορείτε να κάνετε γαργάρα με μια κουταλιά μηλόξιδο διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό. Δοκιμάστε και τη συνταγή που σας προτείνουμε με συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να αποφύγετε την επιδείνωση.
Φυσικά σιρόπια για τον πονόλαιμο
Αναμείξτε: 1 φλιτζάνι ζεστό αφέψημα από φασκόμηλο με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά μηλόξιδο, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από γεράνι, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από τζίντζερ και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Κάντε γαργάρες με το υγρό τρεις φορές την ημέρα.
Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από συμπτώματα γρίπης δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή που καταπολεμάει τα μικρόβια, για να κάνετε γαργάρες στη διάρκεια της ημέρας.
Αναμείξτε ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα από φασκόμηλο ή θυμάρι με 1 κουταλιά μηλόξιδο, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από γεράνι, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από πεύκο, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Ανακινήστε καλά για να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Μην πιείτε τίποτα για μισή ώρα μετά τη γαργάρα.
Αν δεν σας βολεύει η λύση της γαργάρας επειδή είστε έξω, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πρακτικό σπρέι που μπορείτε να πάρετε μαζί σας και να ψεκάζετε τον λαιμό σας εσωτερικά τρεις φορές την ημέρα.
Αναμείξτε 1/2 φλιτζάνι αφέψημα από χαμομήλι με 1 κουταλιά μηλόξιδο, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από γεράνι, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από τεϊόδεντρο και μια κουταλιά μέλι. Βάλτε το υγρό σε έναν γυάλινο ψεκαστήρα και ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση. Πιέστε δύο φορές το σπρέι ώστε το υγρό να φτάσει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μην πιείτε τίποτα αμέσως μετά τη γαργάρα για μισή ώρα.
Η σωστή διατροφή
Οταν υποφέρετε από πονόλαιμο καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά στη διάρκεια της ημέρας, όπως ζεστά ροφήματα από βότανα, χυμούς φρούτων και σούπες. Το τσάι από τζίντζερ και ο χυμός λεμονιού με ζεστό νερό είναι ιδανικές λύσεις.
Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο, όπως ανανά, φράουλες, πορτοκάλια, ακτινίδια και γκρέιπφρουτ. Συμπληρώστε το καθημερινό σας μενού με αβγά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει πιο γρήγορα τα συμπτώματα. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά όσο διαρκούν τα συμπτώματα του πονόλαιμου και της γρίπης.

Νέλλη Παρασκευοπούλου
Πηγη:www.ethnos.gr

"Να διατηρήσουμε την συγκέντρωσή μας"

Ανακουφισμένος από το γεγονός ότι ο Αρη απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να προκριθεί στα ημιτελικά του κυπέλλου εμφανίστηκε ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος δήλωσε: "Ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα. Πρέπει να διατηρήσουμε την συγκέντρωση μας. Δεν θέλω να κάνω ανάλυση του αγώνα, διότι βάσει της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο αλλά για ένα θέμα λοταρίας. Κάθε ομάδα είχε από ένα ημίχρονο, ενώ δεν θεωρώ ότι άξιζε στην ομάδα μου να φύγει ηττημένη από το συγκεκριμένο γήπεδο, διότι ελέγξαμε τον ρυθμό και κυνηγήσαμε το γκολ με κάθε τρόπο. Παρότι βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, δεν σκύψαμε το κεφάλι και είναι σαφές ότι σιγά - σιγά ανακτάμε την αυτοπεποίθησή μας. Δεν παίξαμε το ποδόσφαιρο που θέλω, δεν θα μπορούσε όμως λόγω του αγωνιστικού χώρου".

Ο Κούπερ ρωτήθηκε για τις αποφάσεις του διαιτητή Δαλούκα, όπου πιστός στις συνήθειές του απάντησε ότι "σε τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να μιλάς. Ολοι έχουμε το δικαίωμα στο λάθος. Προσωπικά βλέπω το ποδόσφαιρο σαν κάτι καθαρό και αγνό. Δηλαδή, ότι δεν κρύβεται κάτι πίσω από μια απόφαση κι αυτό επιδιώκω να περάσω και στους παίκτες". Σε ότι αφορά την τακτική που ακολούθησε, παραδέχθηκε ότι "λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου, είχα δώσει εντολή στους παίκτες μου να παίξουν με γεμίσματα, ούτως ώστε να βγαίνουμε μπροστά", είπε.
"Αντίθετος σε οποιαδήποτε εκδήλωση βίας"Σχετικά με το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στον πάγκο του Αρη, απάντησε ότι "είμαι 100% αντίθετος σε οποιαδήποτε εκδήλωση βίας. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα. Υπάρχει πάθος, το δέχομαι, αλλά δεν δικαιολογώ τέτοιες συμπεριφορές, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις προκαλέσει. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικό το να διαμαρτυρηθείς για ένα φάουλ που εκτιμάς ότι δόθηκε ή δεν δόθηκε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έκανε αυτά που έκανε, είναι εκτός κλίματος και εκτός ποδοσφαίρου. Ημασταν τυχεροί που δεν τραυματίστηκε κάποιος στον πάγκο", είπε επί του περιστατικού ο Κούπερ και αναφέρθηκε στην ομάδα του, δεδομένου του ότι πλέον είναι το φαβορί για την πρόκριση, αφού παίζει στην έδρα της. "Προσωπικά θέλω να φτιάχνω ομάδες που θα κατεβαίνουν αλλά και θα παίζουν στο γήπεδο ως τα φαβορί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κερδίσουμε τον επόμενο αγώνα στην έδρα μας. Εγώ θέλω από την ομάδα μου να έχει την ίδια αγωνιστική συμπεριφορά ανεξαρτήτου αντιπάλου".
Μαντζουράκης: Επρεπε να προκριθούμε
Απογοητευμένος και δίχως όρεξη για πολλές κουβέντες εμφανίστηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης στην συνέντευξη Τύπου, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει πως για λίγα δευτερόλεπτα οι ακρίτες δεν πήραν το εισιτήριο για την τετράδα και θα πρέπει να παίξουν νέο 90λεπτο με τον Αρη, αυτή τη φορά, όμως στην έδρα του...
"Περιμέναμε ότι θα παίρναμε την πρόκριση. Κάναμε πολύ καλή δουλειά στον αγωνιστικό χώρο και τη δικαιούμασταν, καθώς ήμασταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα", τόνισε αρχικά ο τεχνικός της Ξάνθης και πρόσθεσε: "Ωστόσο, από μια φάση στο τέλος, ήρθε η ισοφάριση και πλέον θα πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας με τον Αρη σε νέο παιχνίδι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου, οι οποίοι έπαιξαν καλά πάνω σε ένα πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο".

Νέτο: Η ομάδα μου είναι άξια συγχαρητηρίων
Διπλά χαρούμενος εμφανίστηκε ο Ντάρσι Νέτο, ο οποίος γλίτωσε ουσιαστικά την ομάδα του από τον αποκλεισμό. "Δεν θέλω να σταθώ σε κάποια πράγματα που συνέβησαν στο γήπεδο, ούτε σε κάποια σφυρίγματα. Αντιμετωπίσαμε μια ομάδα με ποιοτικούς παίκτες, αλλά η δική μου ομάδα είναι άξια συγχαρητήριων. Κατεβήκαμε με όρεξη και διάθεση και θεωρώ ότι η δική μας αγωνιστική συμπεριφορά ανταμείφθηκε στο τέλος με το γκολ που πετύχαμε. Η χαρά μου δεν περιγράφεται διότι καταλαβαίνω τι σημαίνει να φθάσει η ομάδα και πάλι στο να διεκδικήσει τον τίτλο, γιατί έχω χάσει έναν τελικό. Πιστεύω στις δυνατότητες της ομάδας, ο δεύτερος αγώνας θα γίνει στην έδρα μας. Μπορούμε φθάσουμε ψηλά, γιατί η ομάδα έχεις τις ικανότητες".
Κόκε: Να παραμείνουμε ενωμένοι
Ο Σέρχιο Κόκε έκρινε ότι "είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκεντρωθούμε και να πάμε βήμα-βήμα. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι", ενώ σχετικά με το παιχνίδι είπε πως "σε αυτό το γήπεδο δεν μπορούσε παιχθεί ποδόσφαιρο. Η τύχη μας είχε γυρίσει την πλάτη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εμείς το πιστέψαμε και τελικώς η τύχη μας ευνόησε και ισοφαρίσαμε. Πανηγυρίσαμε έντονα, ήταν ένα ξέσπασμα μας, γιατί προσπαθήσαμε πολύ στο γήπεδο και δεν μας έβγαινε".
Παπαδημητρίου: Αδικία να τρως γκολ στο τέλοςΑπογοητευμένος από την εξέλιξη του αγώνα, ο Γιάννης Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι "είναι αδικία να δέχεσαι γκολ 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Θεωρώ ότι ήμασταν καλύτεροι από τον Άρη, που μας δημιούργησε μόλις μία ευκαιρία. Είναι απογοητευτικό να μην τα καταφέρνεις κατ' αυτόν τον τρόπο. Θεωρώ ότι δείξαμε ότι θέλαμε περισσότερο τη πρόκριση. Ισως σε τέτοια γήπεδα, παίζουμε εμείς καλύτερα, όπως και να' χει όμως, δεν είναι δίκαιο", είπε και αναφέρθηκε στον δεύτερο αγώνα. "Για μένα, δεν έχει προβάδισμα κάποια ομάδα. Ούτως ή άλλως, όλοι οι αγώνες μας κρίνονται στις λεπτομέρειες. Για μας πάντως, ο τελικός είναι ο αγώνας του Σαββάτου".

Πηγη:www.sport.gr

Δύσκολο να γίνει το ματς της Καβάλας

Ο Μιχάλης Ντάκος έγραψε στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Hellas on Line Καβάλα - Πανιώνιος την αιτία που διεκόπη ο αγώνας στο "Ανθή Καραγιάννη".


Ο ξανθιώτης διαιτητής είχε διακόψει το σημερινό (10/2) αγώνα στο 69' λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην μπορούσε να αναπηδήσει στο τερέν.
Ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου, Κωνσταντίνος Τσακίρης, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο αγώνας, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το αν έπρεπε να γίνει. Ο Μάκης Ψωμιάδης είχε κι αυτός την ίδια άποψη, ότι δεν έπρεπε να γίνει ο αγώνας, καθώς το γήπεδο δεν μπορούσε να απορροφήσει την βροχή. Εξέφρασε, μάλιστα, και την απαισιοδοξία του ότι είναι δυνατόν να γίνει ο αγώνας αύριο (11/2).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάκης Ψωμιάδης γλύτωσε την αποστολή του Πανιωνίου από περαιτέρω ταλαιπωρία, καθώς ο ίδιος έπεισε τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να μείνουν οι κυανέρυθροι και σήμερα (10/2), καθώς ήταν δύσκολο να ψάχνουν για κατάλυμα, εξαιτίας των εκδηλώσεων για το καρναβάλι που γίνονται σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας.

Πηγη:www.sport.gr

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας από Αρη

H Skoda Ξάνθη μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες, τελικά η έκπληξη έγινε από τον Αρη. Η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της διαιτησίας του αγώνα κυπέλλου στα Πηγάδια. Οι θεσσαλονικείς φωνάζουν για την ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου και ότι ίσως δεν έπρεπε να συνεχιστεί ο αγώνας. Επίσης διαμαρτύρονται για ένα οφσάιντ, ένα πέναλτι και πως στο γκολ της Ξάνθης υπάρχει επιθετικό φάουλ!


Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα καταγράψει την ροή του σημερινού αγώνα στην Ξάνθη που ολοκληρώθηκε με ισοπαλία 1-1 με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη Τετάρτη στις 17:00 στο Κλ. Βικελίδης.
Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ωστόσο θα ήθελε να επισημάνει ότι για μία ακόμα φορά καταστρατηγήθηκε ο ΚΑΠ και δεν εφαρμόστηκε η παράγραφος Α του άρθρου 10 περί ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου που αποτέλεσε πηγή κινδύνου για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. και επέφερε την... διακωμώδηση του αθλήματος καθώς οι ποδοσφαιριστές έμοιαζε να παίζουν πόλο, αντί για ποδόσφαιρο.
Παράλληλα θα θέλαμε να σημειώσουμε και τις παρακάτω φάσεις. Στο 26΄ο Χαβίτο φεύγει 3 μέτρα πίσω από τον τελευταίο αμυντικό της Ξάνθης και από κεφαλιά αντιπάλου (ξεπέρασε και το οφσάιτ στον Κάλβο στον αγώνα πρωταθλήματος) και ο βοηθός κ. Ελευθεριάδης σηκώνει την σημαία. Στην φάση του γκολ της Ξάνθης, ο Ρονάλντο δέχεται αγκωνιά, πριν ο Πόι πάρει την μπάλα, ο κ. Δαλούκας βάζει την σφυρίχτρα στο στόμα, αλλά δεν σφυρίζει και σημειώνεται το 1-0.
Τρία λεπτά αργότερα ο Κόκε σπρώχνεται μέσα στην περιοχή, αλλά ο κ. Δαλούκας δείχνει παίζεται. Στο 77΄ο Τζόνσον μετά από πάσα του Πρίττα βγαίνει μόνος του απέναντι από τον Λυμπερόπουλο, αλλά ο κ. Δαλούκας διακόπτει την φάση και το πλεονέκτημα και σημειώνει φάουλ υπέρ του ΑΡΗ!
Σε όποια... γλώσσα κι αν γράψουμε τις παραπάνω φάσεις η αδικία είναι πολύ μεγάλη, αλλά ευτυχώς αυτή την φορά ο Θεός δεν την συγχώρησε. Ζητάμε συγνώμη για το γκολ που πέτυχε ο Νέτο στις καθυστερήσεις και που... χάλασε τα σχέδια όλων αυτών που δεν επιθυμούν την διάκριση του συλλόγου μας".

Πηγη:www.sport.gr

18 σπατάλες χρόνου

Η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλάς σε λάθος πράγματα. Μάθε πού δεν πρέπει να αφήνεις το ρολόι σου να τρέχει.

1. Στη λάθος γυναίκα. Το να μένεις με μία γυναίκα μόνο και μόνο επειδή έχεις το σίγουρο σεξ είναι σαν να θέλεις να βρίσκεσαι στην εντατική ενός νοσοκομείου επειδή προσφέρουν δωρεάν σοκολατάκια. Και τις περισσότερες φορές δεν είναι καν νόστιμα. 
2. Στο να έχεις πονοκέφαλο. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρεις και να περιμένεις ότι κάποια στιγμή θα περάσει. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχουν τα παυσίπονα. Αν η συχνότητά του είναι μεγάλη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μία επίσκεψη στον παθολόγο σου.
3. Στα σχόλια του blog που βρέθηκε στο δρόμο σου. Το Ιντερνετ δεν είναι μόνο μία άβυσσος πληροφοριών. Είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο χωνευτήρι του ελεύθερου χρόνου σου. Ποτέ δεν θα τελειώσουν αυτά που θέλεις να διαβάσεις. Κάνε τις επιλογές σου και μη χάνεσαι σε σελίδες που δεν έχουν τίποτε να σου προσφέρουν.
4. Στον τέταρτο γύρο από σφηνάκια. Το τρίτο από το τέταρτο σφηνάκι ίσως είναι η διαφορά μεταξύ μίας ευχάριστης βραδιάς και μίας κατεστραμμένης επόμενης ημέρας. Μείνε λοιπόν στο τρίτο, για να μην πετάξεις μία μέρα του χρόνου στα σκουπίδια. 
5. Στα τηλεοπτικά ριάλιτι. Οχι, η πραγματική ζωή είναι έξω από το κουτί. Η δύναμη της τηλεόρασης όλα τα μεγαλοποιεί κι εσύ χάνεις αρκετές ώρες, που βρίσκεσαι σε αδράνεια. 
6. Στην τηλεόραση. Για όλα τα παραπάνω συν το ζάπινγκ. Οταν αλλάζεις συνεχώς κανάλια, δεν βλέπεις τίποτα και απλώς περνάνε λεπτά από τη ζωή σου, που κάτι θα μπορούσες να είχες προσφέρει στο εαυτό σου.
7. Στα κακά remake. Είναι προτιμότερο να δεις ακόμα μία φορά την original ταινία.
8. Στην κίνηση μες στο αυτοκίνητο. Καλύτερα να περπατήσεις δύο ώρες πάρα να κάτσεις μία ώρα μες στο αυτοκίνητο - όσο καλό κι αν είναι το cd που έχεις στο player σου.
9. Σε πολιτικούς τσακωμούς. Δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξεις τη γνώμη του άλλου. Αν λοιπόν δεις ότι δεν μπορείς να συζητήσεις, απλώς σήκω και φύγε.
10. Ασκοπα μίτινγκ. Οι συναντήσεις είναι για να βοηθούν τη δημιουργικότητα, αλλά πάνω απ� όλα την παραγωγικότητα. Αν αυτά γίνονται χωρίς να υποστηρίζονται από το αντίστοιχο έργο, είναι απλώς άλλος ένας τρόπος για να χάνεις το χρόνο σου.
11. Να περιμένεις την αύξηση. Κανείς δεν θα σου τη δώσει από μόνος του. Κάνε τις κινήσεις που πρέπει και πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Ζήτα αυτά που σου αξίζουν.
12. Να κοιτάς την κλήρωση του ΛΟΤΤΟ. Αν είναι να σου τύχει, θα το δεις στην εφημερίδα, θα το ακούσεις στο ραδιόφωνο, θα το μάθεις στο πρακτορείο που παίζεις.
13. Στο νέο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν. Τη μανιέρα του Μπράουν την έμαθες. Αν θες να μάθεις ιστορία, αγόρασε βιβλία γραμμένα από ιστορικούς. Αν πάλι θέλεις πλοκή, διάλεξε Στίβεν Κινγκ. 
14. Σε αρραβώνες. Η συγκατοίκηση είναι πολύ πιο χρήσιμη.
15. Σε διακοπές με ανθρώπους που δεν κάνεις παρέα. Είναι ο πολυτιμότερος χρόνος που έχεις από τις 365 μέρες του έτους. Πρέπει να τις περνάς όπως ακριβώς θες εσύ.
16. Στο φτηνό κρασί. Η ζωή είναι ανεκτίμητη για να την περνάς φτηνό κρασί. Επίσης, η διαφορά μεταξύ του ακριβού και του φθηνού κρασιού είναι τεράστια, όχι μόνο μερικά ευρώ που μπορεί να χωρίζουν τα δύο μπουκάλια.
17. Στη ζήλεια. Χαλάς τον ψυχισμό σου χωρίς να μπορείς να αλλάξεις τίποτα γύρω σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε λυπούνται.
18. Σε προκαταρκτικά με call girl. Κανένα σχόλιο, ελπίζω να καταλαβαίνεις.

Πηγη:www.menshealth.gr

Διάσημοι Έλληνες Σωσίες Διάσημων

Οκτώ εγχώριοι σταρ που μοιάζουν με άλλους σταρ. Τυχαίο ή γενετική;

Αμπράμοβιτς ή Σαμοίλης
Κάτι γνωστοί μου Γιαπωνέζοι μου λένε πως όλοι εμείς οι λευκοί τους φαινόμαστε ίδιοι, δεν μπορούν να μας ξεχωρίσουν. Γιαπωνέζοι. Τι περιμένεις. Το θέμα είναι ότι μερικές φορές άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες μοιάζουν εντυπωσιακά, φαινόμενο μυστηριώδες και συναρπαστικό, που έχει γεννήσει ολόκληρα sites. Εδώ μπορείς να δεις οκτώ Έλληνες celebrities που totally look like ξένοι celebrities.

Ο πρωταγωνιστής του «Napoleon Dynamite», Τζον Χέντερ, και η Μόνικα από το «NTP».



H Δέσποινα Καμπούρη με τη Λίντσεϊ Πράις



Ο Γιώργος Θεοφάνους και η μικρή από το «Slumdog Millionaire».



Η Ζέτα Βομβογιάννη ίδια με την Άννα Βίσση. (OK, Ελληνίδες και οι δύο, αλλά ταυτόχρονα διεθνείς και οι δύο).



Σαμοΐλης ή Αμπράμοβιτς; Και οι δύο ξέρουν να λύνουν οικονομικά προβλήματα, με το δικό του τρόπο ο καθένας.



Ξεχώρισε την Ευαγγελία Αραβανή από την Ελένη Μενεγάκη. (ΟΚ, πάλι και οι δύο Ελληνίδες, αλλά το διαζύγιο της Ελένης ήταν international διαστάσεων, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).


Ένα κλασικό μας: Η Νάντια Μπουλέ και η Κρίστεν Μπελ του «Βερόνικα Μαρς».



Και κάτι για το τέλος: Χριστίνα Στεφανίδη και Μάικλ Τζάκσον! OMG!

 
Πηγη:www.yupi.gr