DavosBlog

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Και οι θερμίδες στο... μενού

Τα εστιατόρια που δίνουν στον πελάτη την πληροφορία για το πόσες θερμίδες περιέχει κάθε πιάτο φαίνεται ότι τον ενθαρρύνουν να κάνει κράτει, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Public Health.

Εκείνα που κάνουν ακόμα ένα βήμα, προσφέροντας στους πελάτες τους επιπλέον πληροφορίες όπως πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνουν ημερησίως ανάλογα με το φύλο, την ηλικία κ.ο.κ. έχουν αποτέλεσμα τον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της όρεξης των πελατών. Τα αποτελέσματα της μελέτης ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Yale στηρίζουν το κίνημα που θέλει να υποχρεώσει τις αλυσίδες εστίασης να παρέχουν πληροφόρηση για την περιεκτικότητα σε θερμίδες των γευμάτων τους. Το 2008, η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη πόλη που ζήτησε από τις αλυσίδες fast food και καφέ να ενσωματώσουν τις παραπάνω αλλαγές. Στη συνέχεια, ο νόμος αυτός ψηφίστηκε και στην Καλιφόρνια και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Σήμερα το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει αν θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο για την υγεία, που στόχο έχει να καταπολεμήσει την παχυσαρκία.

Πηγη:www.enet.gr

Οδοντιατρική περίθαλψη και πρόληψη για τη νέα γρίπη

Οι ασθενείς με οξεία αναπνευστική ασθένεια μπορούν να παρουσιαστούν κάθε στιγμή για οδοντιατρική θεραπεία. Ο αρχικός στόχος τού ελέγχου της μόλυνσης είναι να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας. Η έγκαιρη ανίχνευση μιας πιθανής ή επιβεβαιωμένης περίπτωσης της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 και η γρήγορη απομόνωσή της από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης. Για να αποτραπεί η μετάδοση των αναπνευστικών μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα διάφορα ιατρεία πρέπει να εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης, αμέσως με την πρώτη επαφή μ' ένα ενδεχομένως μολυσμένο άτομο.

**Μέτρα ελέγχου της μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ασθενή
*Οι ασθενείς με οξεία αναπνευστική ασθένεια πρέπει να αναγνωριστούν κατά την είσοδο στο ιατρείο και να τοποθετηθούν σ' ένα ξεχωριστό δωμάτιο με την πόρτα κλειστή.
*Προσφέρετε μίας χρήσης χειρουργική μάσκα στα άτομα που βήχουν ή δώστε τους χαρτομάντιλα και ειδικά δοχεία για να πετάξουν τα χρησιμοποιημένα.
*Το άρρωστο άτομο πρέπει να φοράει τη χειρουργική μάσκα όταν είναι έξω από το ιατρείο, στο χώρο αναμονής. Οι προηγούμενες οδηγίες εμφανίζονται στο site www.keelpno.gr (οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων αναπνευστικής υγιεινής σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Μάιος 2009).
*Το οδοντιατρικό προσωπικό που αξιολογεί και εξετάζει έναν ασθενή με πιθανή γρίπη και κίνδυνο εκτίναξης σταγονιδίων πρέπει να φοράει μιας χρήσης χειρουργική μάσκα, γάντια, ιατρική μπλούζα με μακριά μανίκια και γυαλιά προστασίας ματιών για να αποτρέψει την άμεση έκθεση του δέρματος και του επιπεφυκότος. Σε περιπτώσεις απλής εξέτασης χωρίς κίνδυνο εκτίναξης σταγονιδίων, αρκεί η χρήση μάσκας και γαντιών. Αυτές οι συστάσεις μπορεί να αλλάξουν, καθώς παρουσιάζονται συνέχεια πρόσθετες πληροφορίες. Ελέγξτε τις ιστοσελίδες της νέας γρίπης των ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και CDC για τις επικαιροποιημένες αναπροσαρμογές www.keelpno.gr (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.) και www.cdc.gov/swineflu/guidelines infection control.htm .
*Το οδοντιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με πιθανό ασθενή/αναπνευστικές εκκρίσεις/μολυσμένα αντικείμενα και υλικά πρέπει να κάνει προσεκτική υγιεινή των χεριών πριν και μετά τη χρήση των γαντιών, γιατί η χρήση των γαντιών σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Πλύσιμο με την κατάλληλη ποσότητα σαπουνιού (3-5 ml) για τουλάχιστον 15 sec, με προσοχή στον καθαρισμό του αντίχειρα, των καρπών, των ακροδακτύλων και μεσοδακτύλιων πτυχών καθώς και στο κλείσιμο της βρύσης με χάρτινη χειροπετσέτα μετά την ολοκλήρωση του πλυσίματος. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών, τρίψιμό τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Οι οδηγίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα www.keelpno.gr (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.)
* Οι κλασικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εποχικών μορφών γρίπης μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της νέας γρίπης. Σημειώνεται ότι ο ιός της νέας γρίπης αδρανοποιείται με διάλυμα αλκοόλης 70% ή με υποχλωριώδες νάτριο (διάλυμα 10%). Περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις οδηγίες αυτές μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες www.keelpno.gr (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009.
Συχνές ερωτήσεις
* Τι κάνουμε εάν ένας ασθενής παρουσιαστεί για προγραμματισμένη οδοντιατρική θεραπεία και έχει οξέα αναπνευστικά συμπτώματα με ή χωρίς πυρετό;
Εάν ο οδοντίατρος υποψιάζεται ότι η ασθένεια θα μπορούσε να οφείλεται στη νέα γρίπη Α/Η1Η1 (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, σωματικούς πόνους, ρινική καταρροή, επώδυνο λαιμό, ναυτία, ή εμετό ή διάρροια), η προγραμματισμένη οδοντιατρική θεραπεία πρέπει να αναβληθεί και ο ασθενής πρέπει να σταλεί στο θεράποντα γιατρό του, υπεύθυνο για τη γρίπη, που σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Υγείας μπορεί να είναι παθολόγος, πνευμονολόγος, Γενικής Ιατρικής, παιδίατρος για τα παιδιά. Ο θεράπων γιατρός θα αποφασίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για τη διάγνωση της γρίπης ή θεραπεία.
* Τι κάνουμε εάν ένας ασθενής που έχει οξέα αναπνευστικά συμπτώματα της νέας γρίπης χρειάζεται επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία;
Σύμφωνα με την ADA, εάν η επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία που παράγει σπρέι σταγονιδίων και αερολύματος είναι απαραίτητη και η νέα γρίπη Α/Η1Ν1 έχει επιβεβαιωθεί, η θεραπεία πρέπει να παρασχεθεί σ' ένα ίδρυμα (π.χ., νοσοκομείο με οδοντιατρικό τμήμα).
Το υγειονομικό προσωπικό που αντιμετωπίζει τους ανωτέρω ασθενείς πρέπει να έχει, κατά την είσοδο στο δωμάτιο και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των οδοντιατρικών πράξεων, τον πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει τα εξής: μάσκα καλής εφαρμογής και υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP3/Ν95), οφθαλμική προστασία (π.χ. γυαλιά ευρέος οπτικού πεδίου ή ασπίδα προσώπου), καθαρή, μη αποστειρωμένη, ποδιά μίας χρήσης με μακριά μανίκια και γάντια www.keelpno.gr (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009). Η χρήση των μασκών αυτών πρέπει να είναι στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος αναπνευστικής υγιεινής και προστασίας σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία. Οι πληροφορίες για τα προγράμματα αναπνευστικής προστασίας και τις κατάλληλες διαδικασίες δοκιμής στις ΗΠΑ εμφανίζονται στο www. osha. gov/SLTC/etools/respiratory.
* Τι κάνουμε εάν το υγειονομικό προσωπικό παρουσιαστεί στο χώρο εργασίας με οξέα αναπνευστικά συμπτώματα;
*Προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα όμοια με γρίπη (πυρετός με βήχα ή επώδυνο λαιμό, μυϊκούς πόνους) δεν πρέπει να προσέρχεται στην εργασία και να παραμένει στο σπίτι για 7 ημέρες ή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων, περιορίζοντας τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Κατά την παραμονή τους στο σπίτι πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής των χεριών και τα γενικότερα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων κατά www.keelpno.gr (επικαιροποίηση μέτρων πρόληψης και μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1. Οδηγίες για τους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αύγουστος 2009).
*Το υγειονομικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένη, πιθανή ή ύποπτη περίπτωση ασθενούς με τον ιό της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 και δεν χρησιμοποίησε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, μπορεί να λάβει χημειοπροφύλαξη σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
*Υγειονομικό προσωπικό που έχει δυσκολία αναπνοής ή θεωρείται σοβαρά άρρωστο, πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική παρακολούθηση.
Οι οδηγίες και οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν κείμενο είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Νοσοκομεία με οδοντιατρικά τμήματα:
Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία, Ασκληπιείο Βούλας, ΚΑΤ, Λαϊκό, Αλεξάνδρα, Ελενα Βενιζέλου, Ελπίς, Θριάσιο, Αγ. Ολγα, Παίδων Πεντέλης, Αγλαΐα Κυριακού, Αγ. Σοφία, Ψ.Ν.Α. (Δαφνί), Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), Ιπποκράτειο, Αττικό Νοσοκομείο, Αγ. Σάββας, 401 Στρατιωτικό, 251 Αεροπορίας, Ναυτικό Νοσοκομείο, Δρομοκαΐτειο, Ανδρέας Συγγρός.
Χρήσιμες ιστοσελίδες:
www.keelpno.gr
www.osha.gov/SLTC/etools/respiratory
www.cdc.gov/swineflu/guidelines_infection_ control.htm
www.cdc.gov/swineflu
www.ada.org/prof/resources/topics/swine_ flu.asp
www.cdc.gov/swineflu/ recommendations.htm

Πηγη:www.enet.gr

Λογισμικό πρόβλεψης καρκίνου του μαστού



Μια μεγάλη καινοτομία στην πρόβλεψη του ποσοστού επιβίωσης και πρόγνωσης στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιθεώρηση Ερευνα για τον Καρκίνο του Μαστού (Breast Cancer Research).

Το λογισμικό με το όνομα PREDICT σχεδιάστηκε από την ομάδα κλινικής έρευνας της Μονάδας Μαστού (Cambridge Breast Unit) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Cambridge της Βρετανίας. Ομάδα που ηγείται ο διευθυντής των υπηρεσιών μαστού και της κλινικής, χειρουργός μαστού και ενδοκρινών αδένων καθηγητής Gordon Wishart. Το PREDICT επιτρέπει στους ιατρούς να εισάγουν τα χαρακτηριστικά της ασθενούς που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο του μαστού και του όγκου της, και να υπολογίζουν το προσδόκιμο της 10ετούς επιβίωσης, καθώς επίσης και την ωφέλεια που θα έχει η συγκεκριμένη εάν υποβληθεί σε συμπληρωματική χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή σε συνδυασμό και των δύο.
Το μοντέλο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πληροφορίες αποθηκευμένες στα αρχεία ασθενών για τον καρκίνο στο Cambridge από 5.694 γυναίκες που είχαν θεραπευτεί στα δέκα δημόσια νοσοκομεία της ανατολικής Αγγλίας την περίοδο 1999-2003. Στα αρχεία για τον καρκίνο στη Βρετανία αποθηκεύονται με ακρίβεια οι πληροφορίες όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερειών που αφορούν τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν, την παθολογοανατομία του όγκου, καθώς και την ημερομηνία και αιτία του θανάτου τους. Μετά τον σχεδιασμό, το μοντέλο πιστοποιήθηκε, συγκρινόμενο με τελείως ξεχωριστή ομάδα 5.468 γυναικών από την κεντρική Αγγλία, διαγνωσμένες επίσης με καρκίνο του μαστού την ίδια περίοδο (1999-2003). Η θνησιμότητα προβλεπόμενη από το μοντέλο αποδείχτηκε ότι δεν απέκλινε του 1% συγκρινόμενη με την πραγματική καταγεγραμμένη θνησιμότητα των ασθενών της δεύτερης ομάδας. Τα αποτελέσματα αυτά κάνουν το PREDICT ένα εξαιρετικό εργαλείο στην πρόβλεψη της επιβίωσης, καθώς και της ωφέλειας από συμπληρωματικές θεραπείες, π.χ. χημειοθεραπεία. Το σημαντικό είναι ότι τα στατιστικά αυτά είναι εξειδικευμένα και αποκλειστικά για την κάθε ασθενή ξεχωριστά και οι ασθενείς μπορεί αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ο καθηγητής Wishart αναφέρει: «Η πρόβλεψη της επιβίωσης και του είδους της μετεγχειρητικής θεραπείας σε ασθενή με καρκίνο του μαστού γινόταν μέχρι σήμερα βασιζόμενη σε στοιχεία από την εμπειρία του θεράποντος ιατρού ή μελέτες που είχε συμβουλευτεί ο ίδιος, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν βασιστεί σε αρχεία ασθενών αρκετά χρόνια πριν και συνήθως προερχόμενες από ένα θεραπευτικό κέντρο. Αποτέλεσμα ήταν οι προβλέψεις αυτές να μην είναι ακριβείς, μια και δεν στηρίζονταν σε λεπτομερές θεραπευτικό αρχείο ή περιείχαν και επιροές από προσωπικές απόψεις και εμπειρίες. Επιθυμούσα να σχεδιάσω ένα μοντέλο στηριζόμενο σε μεγάλο αριθμό γυναικών διεγνωσμένων στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και σε πληροφορίες για τη θεραπεία και την πορεία τους που να έχουν αρχιοθετηθεί με ακρίβεια».
Το PREDICT επίσης είναι το πρώτο μοντέλο που επιτρέπει στους ιατρούς να εισάγουν ως υπολογιστικό δεδομένο εάν ο όγκος είχε διαγνωστεί στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου ή αν είχε προκαλέσει ήδη συμπτώματα στο μαστό και η ασθενής είχε μόνη παρουσιαστεί στο γιατρό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, μια και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Wishart έχει αποδείξει σε άλλη πρόσφατη έρευνα ότι γυναίκες όπου η διάγνωση των όγκων τους γίνεται πριν παρουσιάσουν συμπτώματα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τις γυναίκες που προσέρχονται στον ιατρό όντας συμπτωματικές. Το ότι το PREDICT λαμβάνει υπόψη του το παραπάνω δεδομένο ενισχύει ακόμη περισσότερο την ακρίβειά του ως εργαλείου πρόβλεψης της επιβίωσης.
Ο καθηγητής Wishart εξηγεί: «Η σωστή επιλογή της συμπληρωματικής θεραπείας μετά το χειρουργείο για καρκίνο του μαστού εξαρτάται τόσο από τον ακριβή υπολογισμό της πρόγνωσης όσο και από τη μέτρηση ειδικών μοριακών δεικτών του όγκου. Οσο θα ανακαλύπτονται καινούργιοι κλινικά σημαντικοί δείκτες θα μπορούμε να τους συμπεριλαμβάνουμε σε μελλοντικές εκδόσεις του PREDICT».
Το μοντέλο θα χρησιμοποιείται στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας από φέτος. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες της Ευρώπης για τη χρησιμοποίησή του.

Πηγη:www.enet.gr

Καταπολέμηση της οστεοπόρωσης με μπύρα!

Η μπύρα βοηθά τα οστά να διατηρούνται γερά, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η πλούσια σε πυρίτιο μπύρα - υποστηρίζουν οι επιστήμονες - ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς το χημικό από τα αμέταλλα στοιχείο είναι βασικό για την πυκνότητα των οστών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 μάρκες μπύρας και έλεγξαν την περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο ανάλογα με το είδος και την προέλευσή τους. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Science of Food and Agriculture» (Επιθεώρηση της Επιστήμης των Τροφίμων και της Γεωργίας), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα της μπύρας σε πυρίτιο κυμαίνεται από τα 6,4 μέχρι τα 56,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Η μέση πρόσληψη πυριτίου σε καθημερινή βάση από τα τρόφιμα κυμαίνεται μεταξύ 20-50 χιλιοστόγραμμων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μπύρες τύπου pale ale ("αφροζύμωτη") έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο ενώ οι μπύρες χωρίς αλκοόλ, οι ελαφρές λάγκερ και οι μπύρες από σιτάρι, τη χαμηλότερη.

Ο ερευνητής Τσαρλ Μπάμφορθ είπε πάντως στους δημοσιογράφους να μην πάρουν πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα της έρευνας αφού στη μελέτη εξετάστηκαν οι μπύρες, όχι όμως και οι ασθενείς, ούτε εξετάστηκε η οστική πυκνότητα.
 
Πηγη:www.protothema.gr

Αυτοί που ζουν βαρετές ζωές πεθαίνουν πιο νέοι

Η φράση "βαριέμαι του θανατά" τελικά δεν έχει μόνο μεταφορική σημασία. Για μερικούς ανθρώπους έχει κυριολεκτικό νόημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι βαριούνται τη ζωή τους, είναι πιθανότερο να πεθάνουν πιο νέοι.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), υπό τον Μάρτιν Σίπλεϊ, και θα δημοσιευτεί στο "International Journal of Epidemiology" (Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι παραπονούνται για "υψηλό επίπεδο" βαρεμάρας στην προσωπική ζωή τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν την ζωή τους.

Η έρευνα κάλυψε πάνω από 7.500 δημοσίους υπαλλήλους ηλικίας 35 - 55 ετών για μια μεγάλη χρονική περίοδο 25 ετών. Όσοι δήλωσαν ότι βαριούνταν, ήσαν πιθανότερο σε ποσοστό 40% να έχουν πεθάνει έως το τέλος της μελέτης.

Οι…βαρεμένοι είναι πιο πιθανό να αποκτούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα, που κόβουν χρόνια ζωής.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου ένας στα δέκα άτομα βαριέται πολύ, ενώ το ποσοστό των γυναικών που βαριούνταν, ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό των ανδρών. Οι νεότερης ηλικίας και όσοι έκαναν πιο "ταπεινές" δουλειές, ήσαν επίσης πιο επιρρεπείς στη βαρεμάρα.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη βαρεμάρα και στην καρδιοπάθεια", ανέφερε ο Σίπλεϊ, ο οποίος τόνισε πως "είναι σημαντικό όσοι κάνουν άχαρες δουλειές, να βρίσκουν άλλα ενδιαφέροντα, ώστε να αποφεύγουν τη βαρεμάρα, παρά να το ρίχνουν στο ποτό και στο κάπνισμα".

Ο ψυχολόγος Γκράχαμ Πράις συμβούλευσε όσους βαριούνται, να φτιάξουν τη διάθεσή τους σκεπτόμενοι περισσότερο για τις ανάγκες των άλλων. "Αντί να σκέφτονται συνέχεια 'εγώ, εγώ, εγώ…', θα έπρεπε να σκέφτονται 'τι μπορώ να κάνω για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου, ακόμα και για το αφεντικό μου".
 
Πηγη:www.protothema.gr

Το κάπνισμα αφήνει στα ρούχα καρκινογόνες ουσίες

Τσιγάρο
Τσιγάρο

Δεν χρειάζεται να καπνίζει κάποιος. Δεν χρειάζεται καν να είναι παθητικός καπνιστής σε έναν χώρο όπου άλλοι καπνίζουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο καπνός του τσιγάρου αυτών που κάπνισαν, ακόμα και πριν από πολλές μέρες, αφήνει καρκινογόνες τοξίνες πάνω στα ρούχα και τις άλλες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο. Έτσι, κάποιος ανύποπτος -ακόμα και μη καπνιστής- μπορεί να μεταφέρει και να απορροφήσει τις ουσίες αυτές, αγγίζοντας αντικείμενα όπου επικάθισε ο καπνός του τσιγάρου.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι οι καρκινογόνες ουσίες νιτροσαμίνες, που σχετίζονται με τον καπνό, αναμιγνύονται με τη σκόνη και μετά προσκολλώνται σε πολλές επιφάνειες και στα δάχτυλά μας. Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο πιθανό να τις απορροφήσουν βάζοντας τα χέρια τους στο στόμα ή γλύφοντας μια επιφάνεια, αλλά ο κίνδυνος αφορά γενικότερα τον καθένα - ενήλικο και ανήλικο.
"Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα 'κάπνισμα από τρίτο χέρι'", έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν καλό καθάρισμα στους χώρους των καπνιζόντων, ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο.Ακόμα κι αν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει έξω, όταν επιστρέφει στον κλειστό χώρο, φέρνει μέσα μαζί του τις επικίνδυνες νιτροσαμίνες.
Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον χημικό Hugo Destaillats, οι νιτροσαμίνες του καπνού "είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου". Πρόσθεσε ότι "η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη με την μορφή ενός ατμού που απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρούχα, το δέρμα μας, αλλά και τις επιφάνειες ενός εσωτερικού χώρου, όπως τοίχους, πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να μείνει πάνω σε αυτά τα υλικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες".
Η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη κοινή χημική ουσία, το νιτρώδες οξύ, σχηματίζοντας έτσι τις νιτροσαμίνες του καπνού (TSNAs). Οι συσκευές αερίου και οι κινητήρες των οχημάτων είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές νιτρώδους οξέος. Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, όσο πιο πολύ νιτρώδες οξύ υπάρχει σε ένα κλειστό χώρο (δωμάτιο ή όχημα), τόσο πιο γρήγορα σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου), είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί μη τοξική, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ και, προσκολλώμενη πάνω σε διάφορες επιφάνειες, συνιστά ένα σοβαρό δυνητικό κίνδυνο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με την Καμλές Ασότρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, "τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου". Εξάλλου ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοου επίσης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγουν ατμό νικοτίνης, αλλά όχι καπνό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι ίσως οι αρμόδιες Αρχές, που μέχρι τώρα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των καπνιστών και των μη καπνιστών, πρέπει πλέον να επεκτείνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο του "καπνίσματος από τρίτο χέρι" (ένας όρος που έχει επικριθεί από τους υπέρμαχους του καπνίσματος ως "περιττά τρομοκρατικός"). Το καπνιστικό λόμπι "Φόρεστ" μάλιστα, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, έκανε λόγο για "προπαγάνδα καμουφλαρισμένη ως επιστήμη" και κάλεσε τους επιστήμονες "να αντισταθούν στην τάση τους να μας λένε πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας".
Όμως οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν πλέον ριζικά μέτρα: πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ., ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

Πηγη:www.protothema.gr

Επικίνδυνη ουσία στα πλαστικά

Επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών είναι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Αμερικάνικης Ένωσης Καταναλωτών, η χημική ουσία Δισφαινόλη-Α που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων αλλά και πλαστικών μπουκαλιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ, η συγκεκριμένη χημική ουσίαι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα. Ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, είναι μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Το ΕΛΚΕΚΑ καλεί άμεσα τον ΕΦΕΤ, να προχωρήσει σε χημική ανάλυση και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για την επικινδυνότητα της συγκεκριμμένης χημικής ουσίας.


Πηγη:www.protothema.gr

Κλιματική αλλαγή στα Ιμαλάια

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1961 που διατηρούνται αρχεία, έφτασαν οι θερμοκρασίες στα Ιμαλάια, περιοχή για την οποία οι επιστήμονες λένε ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Όπως γράφει σήμερα η Κινεζική Ημερησία, ένα από τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η μέση θερμοκρασία στο Θιβέτ το 2009 ήταν 5.9 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 1,5 βαθμός παραπάνω από το «κανονικό».

Η εφημερίδα επικαλείται τα τελευταία στοιχεία από το περιφερειακό κλιματικό κέντρο χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιο επίπεδο έχει τοποθετηθεί το «κανονικό».

«Οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε 29 παρατηρητήρια δείχνουν ρεκόρ υψηλών τιμών», δήλωσε ο Ζανγκ Χεζέν, ειδικός στο περιφερειακό μετεωρολογικό γραφείο, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση των θερμοκρασιών αφορά και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες λένε ότι το Θιβέτ, όπου το μέσο υψόμετρο είναι στα 4.000 μέτρα, είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και η υπερθέρμανση έχει ήδη λιώσει παγετώνες που τροφοδοτούν ποτάμια που παρέχουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Η περιοχή λειτουργεί ως «μεγεθυντικός φακός» για την παγκόσμια υπερθέρμανση, είχε πει σε συνάντηση στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, την προηγούμενη άνοιξη, ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Αρχής της Κίνας, Ζενγκ Γκουογκουάνγκ.

«Η επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει επιταχύνει την συρρίκνωση των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων έχει διογκώσει τις λίμνες του Θιβέτ με αποτέλεσμα εάν η υπερθέρμανση συνεχιστεί, εκατομμύρια άνθρωποι στη δυτική Κίνα να αντιμετωπίσουν πλημμύρες βραχυπρόθεσμα και ξηρασία μακροπρόθεσμα», είπε ο Ζενγκ.

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως θα λιώσει το μόνιμο στρώμα πάγου, πάνω στο οποίο έχει κατασκευασθεί ο περιφερειακός σιδηρόδρομος που συνδέει το Θιβέτ με τη γειτονική επαρχία Κινγκάι.

Σύμφωνα με τον Ζαγκ, ορισμένες περιοχές του Θιβέτ παρουσίασαν αύξηση θερμοκρασίας 2,3 βαθμών Κελσίου και ο θερμός καιρός προκάλεσε ξηρασία και μείωση βροχοπτώσεων κατά 20%.

Περίπου 30.000 εκτάρια, το 1/8 της καλλιεργήσιμης γης του Θιβέτ έχει επηρεαστεί από την διαρκή ξηρασία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2009 και οι ελλείψεις νερού ήταν τόσο έντονες που σε μερικές περιοχές, οι άνθρωποι αγόραζαν εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν.
 
Πηγη:www.protothema.gr

Ο Κάμερον διστάζει για... δεύτερο «Avatar»

Ο Τζέιμς Κάμερον μπορεί να είδε το «Avatar» του να βουλιάζει τον «Τιτανικό» του και στο αμερικανικό μποξ όφις, παίρνοντάς του την πρώτη θέση, αλλά δίνει την εντύπωση πως ακόμη «το σκέφτεται» για ένα σίκουελ. «Ισως να μας πείσουν. 

Ο Κάμερον διστάζει για... δεύτερο «Avatar»
Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσα χρήματα θα κάνει η ταινία πρώτα», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο κανάλι του CNN. Δηλαδή, πόσα χρήματα πρέπει να βγάλει ακόμη το «Avatar» για να πειστεί ο σκηνοθέτης για το σίκουελ; Μήπως πρέπει να αγγίξει το τρισεκατομμύριο;
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν περίμενε αυτήν την επιτυχία. «Και όχι από ψεύτικη μετριοφροσύνη», σχολίασε. «Γνωρίζαμε ότι θα είναι μια εμπορική ταινία, αλλά δεν φανταζόμαστε ότι θα είχε ούτε τις μισές από τις εισπράξεις που έκανε», πρόσθεσε.

Πηγη:www.ethnos.gr

Ακούς τα ίδια ουρλιαχτά και σήμερα

ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΑΜΕΝΑΜΠΑΡ
Με το «Agora» ο βραβευμένος με Οσκαρ, γεννημένος στη Χιλή και μεγαλωμένος στην Ισπανία, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ («Οι άλλοι», «Η θάλασσα μέσα μου») μας συστήνει μια ξεχασμένη, σπουδαία Ελληνίδα, την Υπατία, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει φως σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας: την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας...

Ακούς τα ίδια ουρλιαχτά και σήμερα
Συνέντευξη στην Ιωάννα Παπαγεωργίου

Θεωρώ πως η ταινία σας είναι εξαιρετικά επίκαιρη εξαιτίας της ασίγαστης έντασης μεταξύ Χριστιανικής Δύσης και Μουσουλμανικής Ανατολής. Ηταν συνειδητή αυτή η διάστασή της;
Πρόθεσή μου δεν ήταν να φτιάξω μια ταινία κατά της μισαλλοδοξίας ή του φονταμενταλισμού. Ωστόσο, τελικά δεν θα μπορούσαν παρά να υπάρχουν στο φιλμ τέτοιες ανησυχίες. Και αυτό γιατί αν και ορισμένα ονόματα έχουν αλλάξει και κάποιοι χαρακτήρες είναι μυθιστορηματικοί, η ιστορία που αφηγούμαστε παραμένει αληθινή. Και αν κλείσεις τα μάτια και ξεχάσεις σε ποια εποχή διαδραματίζεται, ακούς τα ίδια ουρλιαχτά, τις ίδιες προσβολές, τις ίδιες διαμαρτυρίες που ακούς και σήμερα.
Πρόκειται, όμως, επίσης και για μια ταινία για την καταστροφή της γνώσης...
Αυτό που δεν γνώριζα και έμαθα κατά την ερευνά μου για το «Agora» είναι πως στην Αλεξάνδρεια υπήρχαν δύο βιβλιοθήκες. Η πρώτη καταστράφηκε όταν έφτασε εκεί ο Ιούλιος Καίσαρας για να συναντήσει την Κλεοπάτρα. Ομως, τα περισσότερα σημαντικά βιβλία είχαν ήδη μεταφερθεί στη καινούργια, που βρισκόταν κοντά στον ναό των παγανιστών. Η ταινία μάς αφηγείται την καταστροφή της δεύτερης βιβλιοθήκης.
Ο αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν υποστήριξε πως αν αυτή δεν είχε καταστραφεί, ίσως τώρα να είχαμε αποικίες στον Αρη. Είναι ανεκτίμητος ο όγκος της γνώσης που εξαφανίστηκε τότε. Στη ταινία, για παράδειγμα, αναφερόμαστε στον Αρίσταρχο, τα βιβλία του οποίου επίσης καταστράφηκαν. Γνωρίζουμε, όμως, πως ο Αρίσταρχος, 400 χρόνια πριν από την Υπατία, είχε αναπτύξει τη θεωρία που θέλει τη Γη να περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο - κέντρο του πλανητικού μας συστήματος.
Η Υπατία ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα εκείνης της εποχής;
Αν διαβάσεις εκτεταμένα γι’ αυτήν, θα ανακαλύψεις ότι στην εποχή της οι γυναίκες, όπως συνηθιζόταν στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης Ιστορίας, ήταν κοινωνικά απομονωμένες. Δεν τους επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στα κοινά. Ακόμα και εκείνη, την παγανιστική εποχή, ήταν εντελώς ασύνηθες για μια γυναίκα να έχει τη θέση και να χαίρει του σεβασμού που εισέπραττε η Υπατία.
Η Υπατία ήταν εξαίρεση, επειδή ο πατέρας της την αντιλαμβανόταν ως πνευματική κληρονόμο του και φρόντισε να την εκπαιδεύσει και να τη μορφώσει.
Ηταν πολύ, πολύ ιδιαίτερη η περίπτωσή της και γι’ αυτό θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι υπήρχαν και τότε διακρίσεις κατά των γυναικών, οι οποίες φούντωσαν με την εξάπλωση του Χριστιανισμού.
Αυτό, όμως, που με κατέπληξε περισσότερο από όλα είναι ότι ήδη εκείνη την εποχή, πολύ πριν από τον μεσαίωνα, χρησιμοποιούσαν τη λέξη μάγισσα, δαιμονοποιώντας το επιστημονικό έργο μιας τόσο σπουδαίας φιλοσόφου, μαθηματικού και εφευρέτη.
  • ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΜία από τις ακριβότερες ισπανικές παραγωγές όλων των εποχών (με κόστος 73 εκατ. δολ.), το «Agora», έγινε και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Ιβηρικής χερσονήσου, με εισπράξεις γύρω στα 31 εκατ.
Πηγη:www.ethnos.gr

17 εγκρίσεις ΑΣΕΠ για εποχικές συμβάσεις

Πηγη:www.ethnos.gr
Αρχισε, δειλά δειλά, η έγκριση 17 νέων εποχικών θέσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Μετά έναν μήνα στασιμότητας, το ΑΣΕΠ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τις νέες εποχικές θέσεις, που εγκρίθηκαν μέχρι 28 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο αριθμός των εγκρίσεων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά.

OI 17 EΠOXIKEΣ ΘEΣEIΣ ANA EIΔIKOTHTA - ΦOPEA
Kατηγορία Kλάδος / Eιδικότητα Θέσεις
ΘEΣΣAΛONIKH    
ΓOEB ΘEΣΣAΛONIKHΣ ΛAΓKAΔA- ΘEΣΣAΛONIKHΣ    
ΔE ΔIOIKHTIKΩN ΓPAMMATEΩN 2
ΔE EΠOΠTΩN YΔPONOMEΩN (ME EMΠEIPIA) 1
ΔE TEXNIKOY EIΔIKOTHTAΣ HΛEKTPOTEXNITΩN 1
YE YΔPONOMEΩN (XΩPIΣ EMΠEIPIA) 1
YE YΔPONOMEΩN (ME EMΠEIPIA) 1
ΔE XEIPIΣTΩN YΔPAYΛIKΩN EKΣKAΦEΩN & ΦOPTΩTΩN 1
ΓOEB ΘEΣΣAΛONIKHΣ ΛAΓKAΔA - ΠEΛΛAΣ    
ΔE ΔIOIKHTIKΩN ΓPAMMATEΩN 1
ΔE EΠOΠTΩN YΔPONOMEΩN 1
ΔE TEXNIKOY EIΔIKOTHTAΣ HΛEKTPOTEXNITΩN 1
ΔE TEXNIKOY EIΔIKOTHTAΣ HΛEKTPOTEXNITΩN 1
YE YΔPONOMEΩN (ME EMΠEIPIA) 1
ΓOEB ΠEΔIAΔΩN ΘEΣΣAΛONIKHΣ ΛAΓKAΔA - HMAΘIAΣ    
YE YΔPONOMEΩN (ME EMΠEIPIA) 2
YE YΔPONOMEΩN (XΩPIΣ EMΠEIPIA) 1
XANIA    
ΠOΛYTEXNEIO KPHTHΣ - EΠITPOΠH EPEYNΩN    
TE HΛEKTPONIKΩN 2

«Πέφτει» αύριο η αυλαία για νοσηλευτές και αξιωματικούς

Τελευταία ημέρα αύριο για τους υποψήφιους που επιθυμούν να διεκδικήσουν μία από τις 2.987 θέσεις νοσηλευτών σε φορείς του υπουργείου Υγείας, ενώ λήγει τη Δευτέρα και η προκήρυξη πλήρωσης 100 θέσεων επιστημονικού προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία.

Περιθώριο έως αύριο έχουν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν μία από τις 2.987 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών σε 31 ειδικότητες, σε φορείς του υπουργείου Υγείας (Προκήρυξη 7K/2009).

Σύμφωνα με την προκήρυξη θα προσληφθούν 117 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (στην ειδικότητα ΠΕ Νοσηλευτικής), 1.354 άτομα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης νοσηλευτικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, 1.339 άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 177 υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα αφορά: ΤΕ Νοσηλευτικής (900 θέσεις), ΔΕ Νοσηλευτικής (617 θέσεις), ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων (461 θέσεις), ΤΕ Μαιευτικής (168 θέσεις), ΤΕ Ραδιολογίας - Ακτινολογίας (88 θέσεις), ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (76 θέσεις), ΤΕ Φυσιοθεραπείας (19 θέσεις), ΤΕ Λογοθεραπείας (μία θέση), ΤΕ Τεχνικών Ιατρικών Οργάνων (μία θέση), ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων (22 θέσεις), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (83 θέσεις), ΔΕ Επιμελητών Ασθενών (2 θέσεις), ΔΕ Παρασκευαστών (83 θέσεις), ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (21 θέσεις), ΔΕ Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων (5 θέσεις), ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (18 θέσεις), ΔΕ Χειριστών - Εμφανιστών (48 θέσεις), ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου (49 θέσεις), ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου (10 θέσεις), ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (11 θέσεις), ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών (57 θέσεις) και ΥΕ Βοηθών θαλάμων (91 θέσεις). Εξάλλου για τις 117 θέσεις κλάδου ΠΕ Νοσηλευτικής απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα Νοσηλευτικής ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
Οι υποψήφιοι των κλάδων ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων, Νοσηλευτικής, Βοηθών Νοσοκόμων- Νοσηλευτών θα πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος Βοηθού Νοσηλευτή (ΔΕ), ενώ για την ειδικότητα ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων απαιτείται επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ’ κατηγορίας.
Στις περιπτώσεις πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και γενικά στις ψυχιατρικές δομές, ποσοστό 50% τουλάχιστον από τις θέσεις που προκηρύσσονται καλύπτεται από άνδρες υποψήφιους.
Τέλος, οι υποψήφιοι της κατηγορίας ΥΕ που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και για τον Γ΄ Επικουρικό Πίνακα του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων για τις θέσεις με κωδικούς 1134, 1137-1139, 1141-1142, 1144 και 1146, μπορούν να δηλώσουν τις παραπάνω θέσεις στο έντυπο της κατηγορίας ΔΕ (ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 183), το οποίο στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλεται με το έντυπο της κατηγορίας ΥΕ (ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 184).
Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη: 7Κ/2009, Κατηγορία: ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ ή ΥΕ, Τ.Θ. 14308, Τ.Κ. 115 10, ΑΘΗΝΑ.
100 στην ΕΛ.ΑΣ. Αύριο εκπνέει η προθεσμία στον διαγωνισμό πλήρωσης 100 θέσεων Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων, προερχόμενων από ιδιώτες και Αστυνομικό Προσωπικό Γενικών Καθηκόντων. Θα προσληφθούν:
65 Οικονομικοί (με βαθμό Υπαστυνόμου Α’) και συγκεκριμένα:
  • 15 με ειδικότητα Χρηματοοικονομικής.
  • 15 με ειδικότητα Φοροτεχνικών Εφαρμογών.
  • 16 με ειδικότητα Τραπεζικών Εφαρμογών.
  • 13 με ειδικότητα Λογιστικής.
  • 6 με ειδικότητα Οικονομικός Υγείας.
  • 35 Πληροφορικής (με βαθμό Υπαστυνόμου Α’) και συγκεκριμένα:
  • 7 με ειδικότητα Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Υπολογιστών.
  • 7 με ειδικότητα Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
  • 7 με ειδικότητα Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
  • 14 με ειδικότητα διερεύνησης Ψηφιακών Πειστηρίων.
Οι ιδιώτες υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι Αστυνομικοί Γενικών Καθηκόντων, υποχρεούνται να υποβάλουν την αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Υπηρεσία που υπηρετούν.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ
Πηγη:www.ethnos.gr

Λεμόνι: μάθε τα μυστικά του



Με άρωμα αιθέριο και γεύση μοναδική, το λεμόνι έχει γράψει ιστορία, κατακτώντας την υφήλιο. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αρχαιότητα, το αναφέρει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος στη «Φυσική ιστορία» ως το πλέον γνωστό εσπεριδοειδές στη Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για διασταύρωση του μανταρινιού και του κίτρου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία προέλευσης. Από τότε μέχρι σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του. Από τον Ιπποκράτη μέχρι το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση του σκορβούτου λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχει. Η εποχή του λεμονιού, όπως και όλων των εσπεριδοειδών, είναι ο χειμώνας, ωστόσο πλέον το βρίσκουμε όλο το χρόνο. Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική, καθώς ο χυμός του αποτελεί βασικό συστατικό σε σαλάτες, φαγητά με ψάρι και κρέας, καθώς προσδίδει μια ιδιαίτερη όξινη νοστιμάδα. Τέλος, το χρησιμοποιούμε και στη ζαχαροπλαστική δημιουργώντας από την αγαπημένη σε όλους δροσιστική λεμονάδα μέχρι την παρασκευή λικέρ, μαρμελάδας, κέικ και άλλων γαστρονομικών δημιουργιών.


Διατροφική αξίαΟ χυμός του λεμονιού περιέχει: 
  • Βιταμίνη C 
  • Βιταμίνες Β6, Β1, Β2, Β3 
  • Υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνες 
  • Μεταλλικά άλατα 
  • Κάλιο
  • Φώσφορο 
  • Ασβέστιο 
  • Νάτριο
  • Μαγνήσιο 
  • Πυρίτιο


Πού κάνει καλόΣυμβάλλει στο να διατηρούμε την καλή υγεία μας γενικότερα και ειδικότερα ενισχύει τα αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων. Έχει διουρητική δράση και ο χυμός του λιποδιαλυτική δράση.
Ξεχωρίζει για τις αντισηπτικές ιδιότητές του και είναι αποτελεσματικό σε φλεγμονές του στόματος και της γλώσσας, πληγές και τσιμπήματα εντόμων.
Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη και τη βελτίωση των ασθματικών κρίσεων. Αποτρέπει τον καταρράκτη. Είναι αντιπυρετικό και αντιμικροβιακό.
Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Ακόμα, συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.


Τι να προσέξω
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεμονιού προκαλεί εμετούς και γαστρεντερικές διαταραχές.

Αντενδείκνυται σε άτομα με προβλήματα υπότασης και αναιμίας.
Τέλος, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα οδοντικής φύσεως, με πιο συχνό αυτό της τερηδόνας.

Πηγη:www.ethnos.gr

Aνάκληση Aprilia RSV4 στις ΗΠΑ

 
Το Piaggio Group των ΗΠΑ τελικά προχώρησε στην ανάκληση των Aprilia RSV4, τα οποία αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην μπιέλα.

Η εταιρεία διαπίστωσε το πρόβλημα και το θετικό είναι πως μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μοτοσικλετών επηρεάστηκε από το συγκεκριμένο θέμα με το εξάρτημα του κινητήρα.

Στη χώρα μας δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής πρόβλημα στα RSV4 που έχουν πουληθεί. Η Piaggio Hellas παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αν υπάρξει κάποια ενημέρωση στο ευρωπαϊκό τμήμα της εταιρίας, οι πελάτες θα ενημερωθούν άμεσα.

Η ανακοίνωση της Piaggio USA είναι η εξής:

Περιγραφή:
Η Piaggio προχωράει στην ανάκληση συγκεκριμένων μοντέλων Aprilia RSV4 Factory και RSV4R του 2010, τα οποία κατασκευάστηκαν ανάμεσα στις 2 Ιουλίου 2009 και τις 30 Οκτωβρίου του 2009. Στην κατασκευή των συνδετικών ράβδων (μπιέλες), η διαδικασία ευθυγράμμισης των ράβδων για να ακολουθηθούν οι προδιαγραφές προκάλεσε τέντωμα των ράβδων η οποία επηρέασε την ισχύ τους και την αξιοπιστία τους.

Συνέπειες:
Οι συνδετικοί ράβδοι (μπιέλες) μπορεί να μη δουλέψουν και να προκαλέσουν πρόβλημα στον κινητήρα, κάτι που θα οδηγήσει σε έλλειψη ελέγχου της μοτοσικλέτας από τον αναβάτη, πιθανή πτώση, τραυματισμό ή και θάνατο.

Επιδιόρθωση:
Η Piaggio θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και θα αντικαταστήσει τους κινητήρες χωρίς χρέωση. Η ανάκληση αναμένεται να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2010 (στις ΗΠΑ).
Πηγη:www.ethnos.gr 

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Κινδυνεύει ο Έβρος



Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ και η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Σε συναγερμό έχει τεθεί ο νομός Έβρου, με τη Νομαρχία να προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου Ξενοκράτης, καθώς η σταθμή των νερών του ποταμού Έβρου έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο και όλοι είναι σε επιφυλακή. Το όριο επιφυλακής είναι 4,70 μέτρα και η στάθμη του νερού αυτή τη στιγμή έχει αγγίξει τα 4,95 μέτρα.

Η κακοκαιρία ξεκινάει από το μεσημέρι τα δυτικά με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ισχυρούς νότιους άνεμους στο Ιόνιο ως και επτά μποφόρ. Την Τετάρτη αναμένεται να σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός την Τρίτη


Στη Μακεδονία και τη Θράκηπροβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην ανατολική Μακεδονία. Οι νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2  έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Τοπικά παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά. Καταιγίδες τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από το απόγευμα οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν (0) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί, αλλά από το βράδυ θα αυξηθούν οι νεφώσεις και θα σημειωθούν εκ νέου τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Τα φαινόμενα γρήγορα θα παρουσιάσουν ύφεση, αλλά από το βράδυ θα αυξηθούν οι νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγη:www.neswsit.gr