DavosBlog

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Επαναστατικά νέα από τον πόλεμο κατά του καρκίνου

Επιστήμονες ξεκλείδωσαν τον γενετικό κώδικα δύο από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου, του δέρματος και των πνευμόνων.
Το επίτευγμα ανοίγει επαναστατικές προοπτικές για τη θεραπεία της επάρατου νόσου, τόσο με νέα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό όγκων σε πολύ πρωιμότερο στάδιο, όσο και με καινούργιες φαρμακευτικές αγωγές, δηλώνει η ομάδα του Wellcome Trust που διεξήγαγε την έρευνα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο κώδικας DNA του μελανώματος περιέχει περισσότερες από 30.000 μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούνται σχεδόν στην ολότητά τους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο κώδικας DNA του καρκίνου των πνευμόνων, από την άλλη, περιλαμβάνει περίπου 23.000 σφάλματα για τα οποία στον μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνο είναι το τσιγάρο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας τυπικός καπνιστής αποκτά μία νέα μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.
Ο ερευνητής του Wellcome Trust, Dr Peter Campbell, σχολίασε: «Είναι σαν παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές, οι μεταλλάξεις θα καταλήξουν σε αθώα μέρη του γονιδιώματος, αλλά κάποιες θα πετύχουν τα σωστά σημεία για εκδήλωση καρκίνου». Με το κόψιμο του καπνίσματος, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο σε «φυσιολογικά» επίπεδα, πρόσθεσε.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται για να καταλογογραφήσουν όλα τα γονίδια που ευθύνονται για πολλά είδη του καρκίνου στον άνθρωπο. Οι Βρετανοί ερευνούν τον καρκίνο του στήθους, οι Ιάπωνες τον καρκίνο του ήπατος και οι Ινδοί τον καρκίνο του στόματος. Η Κίνα μελετά τον καρκίνο του στομάχου και οι ΗΠΑ εξετάζουν τον καρκίνο του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.
Οι ερευνητές από τις 10 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Κοινοπραξία για το Γονιδίωμα του Καρκίνου, λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον ακόμα 5 χρόνια και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να ολοκληρώσουν την κολοσσιαία αποστολή τους.
Η τελευταία έρευνα δημοσιεύεται στο Nature.

Πηγη:www.menshealth.gr

Οι επαγγελματίες με τις χειρότερες συνήθειες

Ποιο... επάγγελμα υιοθετεί τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής;
Τα πρωτεία στις κακές συνήθειες κρατούν οι μάγειρες, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι διαφημιστές.
Online έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία Medicash σε 3.000 Βρετανούς εργαζόμενους, διαπίστωσε ότι οι σεφ καπνίζουν περισσότερο και καταναλώνουν δύο ανθυγιεινά αλμυρά σνακ ή σοκολάτα τις περισσότερες μέρες.
Κακές επιδόσεις παρουσιάζουν και οι αγρότες, αφού καπνίζουν κατά μέσο όρο 50 τσιγάρα και τρώνε 14 έτοιμα σνακ εβδομαδιαίως.
Αμέσως μετά τους μάγειρες και τους αγρότες, ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, οι ασφαλιστές και οι χτίστες. Οι οδηγοί φορτηγών και εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα ανήκουν επίσης στη δεκάδα με τα πιο ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Από την άλλη, οι διαφημιστές καπνίζουν μόλις 9 τσιγάρα την εβδομάδα και πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Έπονται οι δάσκαλοι, ενώ υγιεινές επιλογές κάνουν οι δικηγόροι και οι γραμματείς.
Συνολικά, όλοι οι εργαζόμενοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 6 μονάδες αλκοόλ και καπνίζουν 21 τσιγάρα εβδομαδιαίως. Απολαμβάνουν τουλάχιστον ένα ανθυγιεινό σνακ ημερησίως και τρώνε fast food μία φορά την εβδομάδα.
Τα πιο «ανθυγιεινά» επαγγέλματα
Μάγειρας
Αγρότης
Ηλεκτρολόγος
Ασφαλιστής
Χτίστης
Τραπεζίτης
Τηλεφωνητής
Οδηγός φορτηγού
Μηχανικός
Ταξιδιωτικός πράκτορας
Τα πιο «υγιεινά» επαγγέλματα
Διαφημιστής
Δάσκαλος
Εργαζόμενος στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων
Λογιστής
Δικηγόρος
Γραμματέας
Εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής
Ερευνητής
Νοσοκόμος
Πωλητής

Πηγη:www.menshealth.gr

Αντρες στον ήλιο

Η ηλιοθεραπεία αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Για να ανεβάσεις τη λίμπιντό σου, αρκεί να κάνεις ηλιοθεραπεία, υποστηρίζουν Αυστριακοί ερευνητές που βρήκαν ότι η βιταμίνη D συνδέεται άμεσα με τα ποσοστά της αντρικής ορμόνης.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση ενός άντρα. Η ορμόνη συμμετέχει ακόμη σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, σε άντρες και γυναίκες, όπως η μυϊκή δύναμη και η πυκνότητα των οστών.

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκραζ της Αυστρίας, σε έρευνά τους σε δείγμα 2.299 εθελοντών, ανακάλυψαν ότι οι άντρες που είχαν τουλάχιστον 30 νανογραμμάρια βιταμίνης D ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, είχαν πολύ περισσότερη τεστοστερόνη συγκριτικά με αυτούς που παρουσίαζαν έλλειψη της βιταμίνης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε άνοδος των επιπέδων τεστοστερόνης και βιταμίνης D το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, και πτώση τους χειμερινούς μήνες, με τα χαμηλότερα επίπεδα να σημειώνονται τον Μάρτιο.

Ο καθηγητής Γουίνφριντ Μαρτζ και οι συνάδελφοί του που πραγματοποίησαν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί κατά πόσο τα διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν την ίδια επίδραση στην τεστοστερόνη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Endocrinology.

Πηγη:www.menshealth.gr

Η λίστα του killer


Θες να σκοτώσεις τα περιττά κιλά σου; Τότε πρέπει να αρχίσεις να ψωνίζεις πιο έξυπνα ξεκινώντας από σήμερα.

Φτιάξε λίστες
Δεν μπορείς να ξεκινήσεις με τη σκέψη ότι θα αγοράσεις «υγιεινές» τροφές. Σκέψου τι πρόκειται να φας τις επόμενες ημέρες και γράψε το σε ένα χαρτί. Θα γλιτώσεις χρόνο, χρήμα και θερμίδες, αφού θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να αγοράσεις κάτι αυθόρμητα.

Πέρνα το χρόνο σου στα φρέσκα
Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν τη βάση της λίστας σου. Οσο πιο πολλά ζαρζαβατικά ψωνίζεις τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να τα φας. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω του ότι περιέχουν πολύ νερό και φυτικές ίνες αλλά ελάχιστες θερμίδες, είναι τα πιο δυνατά όπλα σου κατά της παχυσαρκίας. Σε γενικές γραμμές, το 50% του καροτσιού (ή καλαθιού) πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.

Πάρε το εύκολο
Αγόρασε αυτό που πραγματικά θα φας. Με λίγα λόγια, μπορείς να διευκολύνεις τον εαυτό σου αγοράζοντας έτοιμες κομμένες και πλυμένες σαλάτες, κατεψυγμένα λαχανικά, ακόμα και λαχανικά κονσέρβας. Αλλωστε κι αυτά έχουν σχεδόν την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα. Οσο πιο πρακτικό τόσο το καλύτερο. Εχεις πιο πολλές πιθανότητες να φας μία σαλάτα αν είναι έτοιμη και πλυμένη παρά αν πρέπει να την πλύνεις και να την κόψεις μόνος σου.

Stay focus
Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν τα φρέσκα προϊόντα στην περίμετρο ή στον κάτω όροφο μαζί με επικίνδυνα προϊόντα στους εσωτερικούς διαδρόμους. Εκεί μπορεί να σου κουνάνε το χέρι οι σοκολάτες, τα πατατάκια κι άλλες παχυντικές τροφές με πιο πολλά λιπαρά και σάκχαρα. Απόφευγε αυτούς τους διαδρόμους και θα αποφύγεις και τους πειρασμούς. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κινείσαι περιμετρικά με βάση τη λίστα προϊόντων.

Πηγη:www.menshealth.gr

Γίνε ο κύριος αισιόδοξος


Για να φτάσει η κακή διάθεση μέχρι την κατάθλιψη δεν θέλει και πολύ. Ακολούθησε αυτές τις στρατηγικές και θα παίζεις τη μελωδία της ευτυχίας κάθε μέρα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 14%-16% των Ελλήνων πάσχει από μία τουλάχιστον ψυχική διαταραχή, με πιο συχνές τις αγχώδεις διαταραχές. Στην έρευνά του, ο ΠΟΥ αναφέρει πως, σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 14,9% πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, το 6,4% από κατάθλιψη και το 4,6% από αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης και καταβολής. Πού οδηγούν βέβαια όλα αυτά; Σε μία άκρως κερδοφόρα αγορά για τις φαρμακοβιομηχανίες, η οποία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν τα 650 εκατ. ευρώ ετησίως. «Οι γιατροί συνταγογραφούν πολύ συχνά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα» λέει ο Στιούαρτ Σίπκο, ψυχίατρος. Ο Σίπκο προειδοποιεί ότι η λογική τού να παίρνει κάποιος αντικαταθλιπτικά χάπια σαν καραμέλες είναι λανθασμένη: τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με πλήθος παρενεργειών, όπως η εξάρτηση και η σεξουαλική δυσλειτουργία. «Εκτός κι αν ένα άτομο πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, γεγονός που θα οδηγήσει το γιατρό να του συνταγογραφήσει φάρμακα, οι κίνδυνοι από τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη». Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί DIY τρόποι για να ανεβάσεις την πεσμένη σου διάθεση. Δοκίμασε ένα συνδυασμό των παρακάτω φυσικών αντικαταθλιπτικών στρατηγικών και το χαμόγελο θα επανεμφανιστεί στο πρόσωπό σου.

Γέμισε το τραπέζι σου με θαλασσινά
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Τα θαλασσινά περιέχουν σε αφθονία δύο είδη ω-3 λιπαρών οξέων: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Στους ανθρώπους, τα υψηλά επίπεδα DHA συνδέονται και με υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, των ίδιων χημικών του εγκεφάλου, την αύξηση των οποίων στοχεύουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Παράλληλα, όπως έχει φανεί στα ζώα, η έλλειψη DHA συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης. «Οποιος δεν καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους κι ευερεθιστότητας» σημειώνει ο Παναγιώτης Ζήκος, νευρολόγος.
Κάνε την κίνηση-ματ: Κατανάλωνε ψάρια, όπως ο σολομός και ο κολιός, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, διαφορετικά φρόντισε να λαμβάνεις ένα συμπλήρωμα ω-3. Είναι σημαντικό το συμπλήρωμα να περιέχει αναλογία ΕΡΑ και DHA της τάξεως του 2 προς 1, αφού το ΕΡΑ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επίδραση από το DHA στη διάθεση και τη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον Πάρις Κιντ, ειδικό σε θέματα διατροφής. Χρειάζεται όμως υπομονή. Απαιτούνται 8-12 εβδομάδες για να αισθανθείς βελτίωση.

Ανέβα στα ουράνια με θεϊκά αρώματα
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Εάν ο δρόμος προς την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι του, τότε ο δρόμος προς την καλή του διάθεση περνά από τα ρουθούνια του. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Physiology & Behavior έδειξε ότι άτομα που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής οδοντιατρείου είχαν λιγότερο άγχος και βρίσκονταν σε καλύτερη διάθεση όταν η αίθουσα είχε άρωμα πορτοκαλιού ή λεβάντας.
Κάνε την κίνηση-ματ: Ψεκάσου με ένα άρωμα που περιέχει νότες εσπεριδοειδών, όπως το Eternity for Men του Calvin Klein, προτού ξεκινήσεις για το γραφείο ή για κάποιο ραντεβού. Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο μπόνους που μπορείς να λάβεις από μία τέτοια απλή κίνηση; Η διάθεσή σου θα ανέβει πολύ γρήγορα μόλις οι όμορφες γυναίκες γύρω σου σού πουν πόσο όμορφα μυρίζεις.

Θέσε ένα στόχο και πραγματοποίησέ τον
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Το να θέτεις συνεχώς υψηλότερους στόχους δεν σου προκαλεί στρες, αντιθέτως λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης του άγχους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 έδειξε ότι άτομα που έθεταν στόχους ήταν λιγότερο αγχώδη, ένιωθαν καλύτερα με τον εαυτό τους κι έβρισκαν περισσότερο νόημα στη ζωή τους σε σύγκριση με τους πιο χύμα τύπους. «Το να θέτεις στόχους βελτιώνεις τη διάθεση αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας, γεγονός που οδηγεί στο να θρέφεις καλύτερα αισθήματα τόσο για τον εαυτό σου όσο και γενικότερα για τη ζωή» εξηγεί η Τζένιφερ Τσίβενς, επικεφαλής της μελέτης κι επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Κάνε την κίνηση-ματ: Η Τσίβενς σε συμβουλεύει να θέτεις μικρούς, εφικτούς στόχους κάθε φορά και να χρησιμοποιείς διαφορετικές οδούς, ώστε να φτάσεις σε αυτούς. Για παράδειγμα, θα ήταν καλύτερο να θέσεις ως στόχο το να πηγαίνεις τρεις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο από το να αποφασίσεις γενικώς και αορίστως ότι πρέπει να χάσεις 10 κιλά. Αν πάλι δεν καταφέρεις να πας κάποια μέρα στο γυμναστήριο, τότε ορκίσου στον εαυτό σου ότι δεν θα φας παχυντικές τροφές για βράδυ. «Χρειάζεται να θέτεις στόχους που μπορείς να επιτύχεις, έτσι ώστε να χαίρεσαι κάθε φορά που έχεις φτάσει στην επιτυχία του καθενός από αυτούς» λέει η Τσίβενς.

Γάλα: το αντικαταθλιπτικό
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης, του χημικού του εγκεφάλου που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης. Είναι επόμενο λοιπόν τα χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης να συμπίπτουν και με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης. Ωστόσο ο οργανισμός σου δεν μπορεί να παραγάγει τρυπτοφάνη από μόνος του. Γι' αυτό και το αμινοξύ λαμβάνεται από τροφές όπως το γάλα, το οποίο περιέχει τρυπτοφάνη σε αφθονία.
Κάνε την κίνηση-ματ: Πίνε τρία ποτήρια πλήρες γάλα των 250 ml ημερησίως, τα οποία μεταφράζονται σε 0,6 γραμμάρια τρυπτοφάνης, ποσότητα ικανή να σου ανεβάσει τη διάθεση εάν συνδυαστεί με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με τη Σούζαν Κλάινερ, συγγραφέα του βιβλίου The Good Mood Diet. Το γιαούρτι, το τυρί, τα πουλερικά, τα αυγά, οι μπανάνες και τα φιστίκια αποτελούν επίσης καλές πηγές τρυπτοφάνης. «Συνδυασμοί αυτών των τροφών πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στο διαιτολόγιό σου, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και βελτίωση της διάθεσης» συμβουλεύει η Κλάινερ.

Γοργοπόδαρος
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Ενας διάδρομος γυμναστικής μπορεί να γίνει το μονοπάτι προς την ευτυχία. Σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν καθιστική ζωή, όσα έτρεχαν συστηματικά είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν πολύ στρες και απογοήτευση για τη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερα από 12.000 ατόμων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα των επινεφριδίων, τα οποία εκλύουν ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η β-ενδορφίνη και η ντοπαμίνη. Ολες αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση, αναφέρει ο Πίτερ Σνορ, επικεφαλής της μελέτης.
Κάνε την κίνηση-ματ: Ο Σνορ συνιστά τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση τόνωσης του καρδιαγγειακού συστήματος επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Η άσκηση με ενδιάμεσα διαλείμματα είναι πολύ αποδοτική.

Ζεν σεξ
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική:
Η οξυτοκίνη, μία ορμόνη της καλής διάθεσης, που μειώνει το φόβο, την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και την υψηλή αρτηριακή πίεση, εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδά της στον οργανισμό σου 1-2 λεπτά μετά τον οργασμό. Ωστόσο, όπως όλα τα ωραία, έτσι κι αυτό διαρκεί λίγο. «Τα επίπεδα οξυτοκίνης επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε 10 λεπτά από τον οργασμό» υπογραμμίζει η Ντέμπι Χέρμπενικ, ερευνήτρια στο πεδίο του σεξ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας.
Κάνε την κίνηση-ματ: Μετά το σεξ, μην παραλείψεις να αγκαλιάσεις με τη σύντροφό σου. «Η οξυτοκίνη δεν εκλύεται μόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή του αυνανισμού, αλλά και όταν δύο άτομα αγγίζονται» λέει η Χέρμπενικ. Οσο περισσότερο έχει τα χέρια της δεμένα γύρω σου τόσο περισσότερη οξυτοκίνη εκλύει ο οργανισμός σου και τόσο καλύτερα νιώθεις.

Δώσε ώθηση στην τεστοστερόνη σου
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική:
Τα μειωμένα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να στοιχίσουν ακριβά στη διάθεσή σου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry αποκάλυψε ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες με χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με συνομηλίκους τους, που είχαν υψηλότερα επίπεδα της αντρικής ορμόνης. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς ακριβώς προκύπτει αυτή η σύνδεση, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε εναπόθεση λίπους, σε ευερεθιστότητα και σε πτώση της σεξουαλικής διάθεσης. Με βάση αυτά τα στοιχεία είναι λογικό το ότι οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη βρίσκονται σε κατάθλιψη.
Κάνε την κίνηση-ματ: Προκειμένου να καταφέρεις να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου, η Κλάινερ συνιστά να λαμβάνεις το 30% των θερμίδων σου ημερησίως από υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στις ελιές, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.

Φωτογράφισε την ευτυχία
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Οι φωτογραφίες μπορούν να ξεκλειδώσουν την κακή σου διάθεση φέρνοντας στο νου παλαιότερες, πιο χαρούμενες, μνήμες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανακάλυψαν ότι το να νιώθεις νοσταλγία αυξάνει την αυτοεκτίμησή σου, τους κοινωνικούς δεσμούς και τα θετικά συναισθήματα.
Κάνε την κίνηση-ματ: Αλλαξε το wallpaper στον υπολογιστή σου ή στο iPhone σου με μία φωτογραφία των παιδιών σου ή των τελευταίων διακοπών σου.

Κοιμήσου και η ευτυχία σου δουλεύει
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική: Ο ύπνος αποτελεί το καλύτερο προληπτικό όπλο ενάντια στο στρες. Μάλιστα, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο για την Επιδημιολογία του Υπνου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τα άτομα με διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσα περνούν ήσυχες νύχτες στην αγκαλιά του Μορφέα. «Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια έχουν γενικώς αποτελεσματικότητα ύπνου που δεν ξεπερνά το 65%-85%» αναφέρει ο Μορίς Οχάιον, διευθυντής του Κέντρου στο Στάνφορντ κι επικεφαλής της μελέτης. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Στο ότι, εάν πάσχεις από άπνοια του ύπνου, οι επτά ώρες που υποτίθεται ότι κοιμάσαι είναι ουσιαστικά πέντε ώρες και μάλιστα μη ποιοτικού ύπνου.
Κάνε την κίνηση-ματ: Εάν έχεις πλαδαρή κοιλιά, ροχαλίζεις σαν τρένο ή ξυπνάς συχνά κουρασμένος, αναζήτησε κάποιον ειδικό ή επισκέψου ένα Εργαστήριο Υπνου.

Ασε τον ήλιο να σε λούσει
Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική:
Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D και μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry έδειξε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν 14% χαμηλότερα σε άτομα με κατάθλιψη. Χρειάζεται να εκτεθείς αρκετή ώρα στον ήλιο, για να γίνουν οι αντιδράσεις που οδηγούν στη σύνθεση της βιταμίνης D, σύμφωνα με τον Ρέινολντ Βίεθ, διατροφολόγο.
Κάνε την κίνηση-ματ: Ο Βίεθ συνιστά λήψη 1.000 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά, καθώς είναι δύσκολο να συνθέσεις τις ποσότητες βιταμίνης που χρειάζεσαι μέσω αποκλειστικά της διατροφής. Μήπως ανησυχείς ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου είναι χαμηλά; Ζήτα από το γιατρό σου να σε υποβάλει σε ένα τεστ 25-υδροξυβιταμίνης D.

Πηγη:www.menshealth.gr

Cool κάθε μέρα


Υπάρχουν πολλά που μπορούν να σου καταστρέψουν τη μέρα. Από την γκέλα της ΑΕΚ μέχρι το μέταλ πάρτι του γείτονα. Έτσι θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Ξεκίνα με το σκεπτικό ότι δεν είσαι μόνος σου. Ολοι κατακλύζονται από άγχος κι έχουν προβλήματα στη διάθεση. Αν λάβεις υπόψη σου κάποιες από τις βαρύτερες διαταραχές, θα δεις ότι, σύμφωνα με μελέτες, το 17% των αντρών πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 10% από κατάθλιψη και το 3% από χρόνια ήπια κατάθλιψη. Απλώς, στο γήπεδο των ψυχικών διαταραχών, ο αντίπαλος δεν είναι τόσο ξεκάθαρος όπως στο τένις, αλλά κρύβεται στα βάθη του καθρέφτη σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάποια στοιχεία του εαυτού σου, τα οποία τα έχεις χτίσει από την παιδική σου ηλικία. Δες τι μπορείς να κάνεις γι� αυτό χωρίς να ξαπλώσεις στον καναπέ του ψυχαναλυτή.

Χρειάζεσαι πραγματικά βοήθεια;
Δεν θέλεις να καταλήξεις σαν τους υστερικούς υποχόνδριους της ψυχολογίας, που πιστεύουν ότι έχουν οτιδήποτε - από σχιζοφρένεια μέχρι διπολική διαταραχή. Ολοι μπορεί κατά καιρούς να εμφανίσουν κάποιο μικροπρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να τρέξεις στον ψυχολόγο. Η σημαντικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: έχει επηρεάσει το πρόβλημά σου τη δουλειά σου, τις σχέσεις σου ή άλλες πλευρές της προσωπικής ζωής σου; Πέρα από αυτό, δες αν αισθανόσουν δυστυχισμένος ή υπερβολικά αγχωμένος εδώ κι εβδομάδες ή αν οι δικοί σου άνθρωποι έχουν παρατηρήσει αλλαγές στην προσωπικότητά σου.

Κάν' το μόνος σου
Αν η απάντησή σου στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική αλλά αισθάνεσαι το άγχος να σε εμποδίζει, τσέκαρε τις παρακάτω συμβουλές. Το στρες δεν μειώνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστείς επιμονή, αποφασιστικότητα και κυρίως χρόνο. Πρώτον, μάθε την αξία της λέξης «όχι», ακόμα και σε απαιτήσεις της οικογένειάς σου ή πολύ στενών φίλων σου, αν πιστεύεις ότι είναι παράλογες ή σε επιβαρύνουν ιδιαίτερα. Μπορεί να αναλαμβάνεις περισσότερα απ' όσα μπορείς να αντέξεις. Προετοιμάσου για αντιδράσεις, αλλά και για συμβιβασμούς.

Κανείς δεν είναι τέλειος
Και κυρίως εσύ, ό,τι κι αν σου λέει η μαμά σου ή το αφεντικό σου (που θέλει να σε κρατάει δωδεκάωρα στη δουλειά). Μη βάζεις τεράστιους στόχους ούτε για σένα ούτε για τους δικούς σου ανθρώπους. Ρώτα τι πραγματικά μπορείς να πετύχεις και με τι τρόπους μπορείς να το φτάσεις. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Επίσης, ξέχνα το multitasking. Οι υπολογιστές είναι φτιαγμένοι για multitasking. Εσύ φτιάξε την ιεραρχία των υποχρεώσεών σου και κάνε ένα πράγμα κάθε φορά. Ολοκλήρωσέ το και πέρνα στο επόμενο. Ετσι θα έχεις την αίσθηση (αλλά και τα πραγματικά αποτελέσματα) ότι πέτυχες κάτι.

Δεύτερες βοήθειες
Κάνε κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες, που θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς. Είκοσι έως τριάντα λεπτά φυσικής δραστηριότητας, τρεις φορές την εβδομάδα, όπως έντονο περπάτημα ή τρέξιμο, είναι αρκετά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο χόμπι σου, ό,τι κι αν είναι αυτό, από φτιάξε το μόνος σου μέχρι τανγκό με την κοπέλα σου ή να δεις αγώνα με τους κολλητούς σου.

Πηγη:www.menshealth.gr

Ο διαβήτης σου τη δίνει στα νεύρα;

Το υψηλό σάκχαρο του αίματος έχει έναν κρυφό συνένοχο: τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι πιθανό να αποτελούν μία αδιάγνωστη αιτία νευρικών βλαβών στα άτομα με διαβήτη.

Πρόσφατη μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι διαβητικά άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων εμφάνιζαν 25% περισσότερες νευρικές βλάβες μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με εκείνα που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, ασχέτως από τα επίπεδα γλυκόζης των εθελοντών των δύο ομάδων. Εάν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σου είναι πάνω από 150 mg/dl (χιλιοστογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο) αίματος, μείωσε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κάνε βάρη τρεις φορές την εβδομάδα.

Πηγη:www.menshealth.gr

Κάποιοι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε γρηγορότερα


Βρετανοί και ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση των ανθρώπων.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό από τους υπόλοιπους και εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Εξάλλου, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, σε νεαρή ηλικία, το οποίο θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του,

Οι ερευνητές από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Λέστερ υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Νιλές Σαμανί και του King's College του Λονδίνου υπό τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, καθώς και από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν πάνω από 500.000 γενετικές παραλλαγές σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το "βιολογικό ρολόι" και βρίσκονται κοντά στο γονίδιο TERC, το οποίο εμπλέκεται στη διατήρηση του μήκους του τελομερούς, με την χρήση ενός ενζύμου (τελομεράση).

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

Έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μετά τα 80 τους έχουν απολύτως φυσιολογικές αρτηρίες, ενώ άλλοι ήδη μετά τα 40 τους εμφανίζουν προβλήματα σε αυτές, παρόλο που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εγγενής βιολογικός λόγος γι' αυτή την φθορά.

Υπάρχουν δύο είδη γήρανσης: η χρονολογική/ηλικιακή (πόσα χρόνια ζωής έχουν περάσει από τη γέννηση) και η βιολογική, με βάση την οποία τα κύτταρα μερικών ανθρώπων μπορεί να είναι πιο γερασμένα ή πιο νεαρά σε σχέση με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες καρδιοπάθειες, καρκίνοι και άλλες ασθένειες συνδέονται στενότερα με τη βιολογική παρά με την χρονολογική ηλικία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις δομές που λέγονται τελομερή και αποτελούν μέρος των χρωμοσωμάτων (έχουν παρομοιαστεί με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών των παπουτσιών).

Οι άνθρωποι γεννιούνται με τελομερή ορισμένου μήκους, που μικραίνουν συνήθως, όσο τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαχωρίζονται) και γερνάνε.

Έτσι, το μήκος των τελομερών αποτελεί βασικό δείκτη βιολογικής γήρανσης.
Οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι, που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική ποικιλία, έχουν μικρότερα τελομερή (πιθανώς επειδή το ένζυμο τελομεράση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στους ανθρώπους αυτούς), συνεπώς είναι βιολογικά πιο γέροι και το βιολογικό τους "ρολόι" κυλάει ταχύτερα, κάτι που πιθανώς τούς κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις που σχετίζονται με την μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, η απώλεια του μήκους των τελομερών στα άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή (που εμφανίζεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού) αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου τεσσάρων ετών βιολογικής γήρανσης πάνω από την πραγματική ηλικία (αν δηλαδή κάποιος είναι 60 ετών, βιολογικά είναι 64).

Μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων (περίπου το 7% του πληθυσμού) έχουν μια δεύτερη γενετική ποικιλία, που αντιστοιχεί σε βιολογική γήρανση περίπου οκτώ ετών (δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί είναι χρονολογικά 60 ετών, αλλά βιολογικά 68).

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική αυτή προδιάθεση μπορεί να κάνει μερικούς "ευάλωτους" ανθρώπους να γερνάνε ακόμα πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε περιβάλλοντα που κάνουν κακό στα τελομερή, όπως σε χώρους καπνιζόντων ή όταν υποκύπτουν στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης κ.α., με συνέπεια τα συγκεκριμένα άτομα να καταλήγουν να είναι αρκετά χρόνια πιο γερασμένα από βιολογική σκοπιά (να δείχνουν έτσι δέκα ή και περισσότερα χρόνια πιο μεγάλοι από την ηλικία τους).

Πηγη:www.protothema.gr

Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο αδυνατίζει


Αν κουραστήκατε να ακολουθείτε όλες αυτές τις βασανιστικές δίαιτες και τα εξαντλητικά γυμναστήρια για να χάσετε κιλά, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι άλλο: να ζήσετε σε κάποιο ψηλό βουνό, αφού, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο μειώνει την όρεξη και επιταχύνει τον μεταβολισμό του οργανισμού και έτσι ο άνθρωπος χάνει κιλά.

Με άλλα λόγια, ο αέρας του βουνού δεν είναι μόνο γενικά υγιεινός, αλλά έχει και μια ειδικότερη επίδραση, την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βουνίσιος αέρας περιέχει λιγότερο οξυγόνο σε σχέση με τον αέρα σε χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πιο δύσκολα και η καρδιά να εξαναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα και το σώμα να καίει περισσότερη ενέργεια, κάτι που οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Η έρευνα, υπό τον γαστρεντερολόγο Φλόριαν Λιπλ του νοσοκομείου του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Obesity" (Παχυσαρκία), σύμφωνα με το "Science", μελέτησε 20 παχύσαρκα άτομα, που πέρασαν μια εβδομάδα σε ένα σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, περίπου 300 μέτρα κάτω από την κορυφή του ψηλότερου γερμανικού βουνού Τσουγκσπίτσε, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Όπως διαπιστώθηκε, η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο βάρος απʼ ό,τι αν είχαν μείνει στο σπίτι τους.
Το μικρό δείγμα και η έλλειψη μιας δεύτερης ομάδας "ελέγχου" για σύγκριση σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, σύμφωνα με άλλους ερευνητές.

Κι άλλες όμως, μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η άσκηση των αθλητών σε μεγάλα υψόμετρα οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Η νέα έρευνα, για πρώτη φορά, έδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει παραπάνω κιλά απλώς και μόνο με το να ζει σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρόσθετη φυσική άσκηση.

Όπως είπε ο Φ. Λιπλ, "ξέρουμε από τη νοσοκομειακή εμπειρία ότι είναι δύσκολο να κινητοποιήσουμε τους παχύσαρκους για να ασκηθούν.

Όμως, αν τους πάμε εκεί πάνω, ο υψηλός μεταβολικός ρυθμός θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της 'δουλειάς' εκείνος για λογαριασμό τους".

Οι 20 παχύσαρκοι εθελοντές έφτασαν στο βουνό χωρίς να κουραστούν, χάρη στον οδοντωτό σιδηρόδρομο, και εκεί δεν είχαν καθόλου κουραστικό πρόγραμμα (πεζοπορίες κ.λπ.). Αντίθετα, έκαναν την ίδια, πάνω-κάτω, καθιστική ζωή που έκαναν και στο σπίτι τους.

Απλώς ζούσαν σε μεγάλο υψόμετρο και βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση (λήψη αίματος, έλεγχος ορμονών που συνδέονται με την όρεξη, όπως η λεπτίνη, μέτρηση βάρους κ.α.). Το σημαντικότερο (γι' αυτούς): έτρωγαν όσο ήθελαν!
Μετά από μια εβδομάδα, οι παχύσαρκοι που στο ξεκίνημα ήσαν κατά μέσο όρο 105 κιλά, είχαν χάσει ενάμιση κιλό ο καθένας.

Παράλληλα, εμφάνισαν πτώση στην πίεση του αίματος, η οποία αποδόθηκε στην απώλεια του βάρους, ενώ το επίπεδο της ορμόνης λεπτίνης είχε αυξηθεί (αντίθετα με τις δίαιτες που μειώνουν την ποσότητα του ημερήσιου φαγητού).

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακριβώς να ερμηνεύσουν την απώλεια βάρους. Η απώλεια όρεξης είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους ζουν σε μεγάλα υψόμετρα και πράγματι οι παχύσαρκοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερο απʼ ό,τι συνήθιζαν - περίπου 700 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα.

Η μικρότερη ποσότητα τροφής, κατά τον Λιπλ, εξηγεί την απώλεια ενός κιλού από το ενάμιση που κατά μέσο όρο μειώθηκε. Το υπόλοιπο μισό κιλό πιθανότατα σχετίζεται με την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Ο εκδότης του περιοδικού "Obesity", Ρίτσαρντ Μπέργκμαν, φυσιολόγος του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες), χαρακτήρισε την έρευνα "ενδιαφέρουσα", αν και προκαταρκτική, και παρατήρησε ότι το Κολοράντο, όπου πολλοί κάτοικοι ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, είναι η πολιτεία με τους λιγότερους παχύσαρκους στις ΗΠΑ.

Επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να μιμηθεί κανείς στην πόλη τις συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και χαμηλού οξυγόνου, ο Λιπλ, μισο-αστειευόμενος, κάλεσε τους παχύσαρκους, από εδώ και πέρα, όταν πάνε διακοπές, να διαλέγουν βουνό και όχι θάλασσα.

Πηγη:www.protothema.gr

Θεραπεία σταματά τον πόνο στα ευαίσθητα δόντια




Μία νέα θεραπεία αντιμετωπίζει την οδοντική ευαισθησία, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο πόνος των ευαίσθητων δοντιών που εκδηλώνεται μετά την κατάποση κρύου ή ζεστού και με το βούρτσισμά τους. Το πρόβλημα είναι υπερβολικά συχνό για έξι στους δέκα Έλληνες, ενώ είναι πιο έντονο σε νέους ανθρώπους. Η σωτήρια λύση είναι μία καινοτόμος οδοντόκρεμα, που βασίζεται στο αμινοξύ αργινίνη, το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο σάλιο, αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα στη… ρίζα του.

«Η οδοντική υπερευαισθησία παρότι δεν είναι νόσος, προκαλεί έντονη ενόχληση και επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για έναν αιφνίδιο παροδικό πόνο, που προκαλείται από την εκτεθειμένη οδοντίνη όταν υπάρχει θερμικό, χημικό ή ωσμωτικό ερέθισμα. Η επαφή με τον κρύο αέρα, με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα γλυκό μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο. Αντίστοιχα, το άγγιγμα ενός οδοντιατρικού εργαλείου κάνει μια επίσκεψη ρουτίνας στον οδοντίατρο αφόρητη! Αυτή η δυσφορία μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στο να αποφεύγουν τον τακτικό έλεγχο με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την επιδείνωση των προβλημάτων του στόματος. Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία είναι η λεύκανση ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος σε καθημερινή βάση εστιάζεται στο σύμπτωμα που είναι η ανακούφιση από τον πόνο» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Οδοντιατρικής και Περιοδοντολογίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Τσαλίκης, σε ενημερωτική εκδήλωση για την «Οδοντινική Υπερευαισθησία».

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οδοντινικής υπερευαισθησίας αλλά και πρόληψη του πόνου που προκαλείται προσφέρουν προϊόντα που περιέχουν την καινοτόμο τεχνολογία Pro-Argin™, η οποία περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο σάλιο και μια αδιάλυτη ένωση ασβεστίου με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου. «Τα συγκεκριμένα προϊόντα ενισχύουν την προσέλκυση ασβεστίου στην επιφάνεια της οδοντίνης προκειμένου να σχηματιστεί μια στιβάδα πλούσια σε ασβέστιο. Αυτή η προστατευτική στιβάδα προκαλεί αποτελεσματική έγκλειση των ανοικτών οδοντινοσωληναρίων που οδηγούν στα νεύρα των ευαίσθητων δοντιών. Έτσι, εμποδίζεται η έκθεσή τους σε ζέστη, κρύο, αέρα και πίεση, παράγοντες που διεγείρουν τα νεύρα, προκαλώντας το αίσθημα του πόνου» εξήγησε τον τρόπο δράσης του νέου προϊόντος ο ειδικός.

Πηγη:www.protothema.gr