DavosBlog

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Την ανηφόρα τραβούν και πάλι οι τιμές κατοικιών

Στο 13,7% η άνοδος στο Ισραήλ, ενώ στο Ντουμπάι η πτώση αγγίζει το το 47%

Τoυ ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Σε τροχιά ανάκαμψης έχουν εισέλθει οι τιμές των κατοικιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και αυτή προς το παρόν αφορά συγκεκριμένες χώρες και όχι το σύνολο. Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση της Knight Frank, εταιρείας συμβούλων ακινήτων, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να εντάσσεται στις χώρες όπου οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (επί συνόλου 41 χωρών), καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Πάντως, μεταξύ των χωρών όπου καταγράφεται πτώση τιμών, η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση επί συνόλου 24 αγορών, μια και στις χώρες που έπονται οι μειώσεις τιμών είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Μεγάλη πτώση σε Ντουμπάι
«Πρωταθλήτρια» αγορά της πτώσης αναδεικνύεται το Ντουμπάι, με το εντυπωσιακό -47%, αν και πλέον η αγορά του εμιράτου έχει εμφανίσει σημάδια σταθεροποίησης. Στον αντίποδα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 17 χώρες, ενώ στην Πορτογαλία δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση. Οπως ανέφερε ο κ. Λίαμ Μπέιλι, επικεφαλής του κλάδου μελετών κατοικιών της Knight Frank, οι τιμές των κατοικιών πλέον αυξάνονται στις περισσότερες περιοχές του κόσμου (68% αυτών που παρείχαν στοιχεία τρίτου τριμήνου). Ωστόσο, οι αξίες παραμένουν χαμηλότερες έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008 στο 57% των περιοχών. Στην κορυφή βρέθηκε το Ισραήλ, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν με ρυθμό 13,7%, ενώ με βάση την αύξηση έναντι του δευτέρου τριμήνου, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη με άνοδο της τάξεως του 15,2%.
Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο είναι η πόλωση που παρατηρείται από την κορυφή έως το τέλος της λίστας των χωρών, μια και οι αποκλίσεις είναι ιδιαίτερα έντονες. Εν ολίγοις, η αγορά κατοικίας κινείται με δύο ταχύτητες. Ετσι, στις χώρες που ακόμη δεν έχουν καταγράψει άνοδο τιμών περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Δανία και η Ιρλανδία, όπου η υπερπροσφορά κατοικιών ασκεί πίεση στις αξίες. Αντιθέτως, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η αγορά στη Μεγ. Βρετανία, κατόρθωσε να ανακάμψει χάρη στην έλλειψη προσφοράς διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, συγκριτικά με τη βελτιωμένη ζήτηση. Αντίστοιχα, άλλες χώρες όπου αυξάνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι η Αυστραλία, που δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ και άλλες ασιατικές οικονομίες, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα, καταγράφουν άνοδο των τιμών των κατοικιών.
Εύθραυστη ανάκαμψη
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση ανάκαμψης της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα διατηρηθεί και στο προσεχές μέλλον, κυρίως εξαιτίας της ευάλωτης πορείας της εξόδου των οικονομιών από την ύφεση. Αλλωστε, τα πρόσφατα πιστωτικά προβλήματα στο Ντουμπάι επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς το σενάριο. Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια έχουν αναστείλει ή επιβραδύνει την πτωτική πορεία των κατοικιών.

Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου