DavosBlog

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Επαναστατικά νέα από τον πόλεμο κατά του καρκίνου

Επιστήμονες ξεκλείδωσαν τον γενετικό κώδικα δύο από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου, του δέρματος και των πνευμόνων.
Το επίτευγμα ανοίγει επαναστατικές προοπτικές για τη θεραπεία της επάρατου νόσου, τόσο με νέα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό όγκων σε πολύ πρωιμότερο στάδιο, όσο και με καινούργιες φαρμακευτικές αγωγές, δηλώνει η ομάδα του Wellcome Trust που διεξήγαγε την έρευνα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο κώδικας DNA του μελανώματος περιέχει περισσότερες από 30.000 μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούνται σχεδόν στην ολότητά τους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο κώδικας DNA του καρκίνου των πνευμόνων, από την άλλη, περιλαμβάνει περίπου 23.000 σφάλματα για τα οποία στον μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνο είναι το τσιγάρο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας τυπικός καπνιστής αποκτά μία νέα μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.
Ο ερευνητής του Wellcome Trust, Dr Peter Campbell, σχολίασε: «Είναι σαν παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές, οι μεταλλάξεις θα καταλήξουν σε αθώα μέρη του γονιδιώματος, αλλά κάποιες θα πετύχουν τα σωστά σημεία για εκδήλωση καρκίνου». Με το κόψιμο του καπνίσματος, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο σε «φυσιολογικά» επίπεδα, πρόσθεσε.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται για να καταλογογραφήσουν όλα τα γονίδια που ευθύνονται για πολλά είδη του καρκίνου στον άνθρωπο. Οι Βρετανοί ερευνούν τον καρκίνο του στήθους, οι Ιάπωνες τον καρκίνο του ήπατος και οι Ινδοί τον καρκίνο του στόματος. Η Κίνα μελετά τον καρκίνο του στομάχου και οι ΗΠΑ εξετάζουν τον καρκίνο του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.
Οι ερευνητές από τις 10 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Κοινοπραξία για το Γονιδίωμα του Καρκίνου, λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον ακόμα 5 χρόνια και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να ολοκληρώσουν την κολοσσιαία αποστολή τους.
Η τελευταία έρευνα δημοσιεύεται στο Nature.

Πηγη:www.menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου