DavosBlog

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Cool κάθε μέρα


Υπάρχουν πολλά που μπορούν να σου καταστρέψουν τη μέρα. Από την γκέλα της ΑΕΚ μέχρι το μέταλ πάρτι του γείτονα. Έτσι θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Ξεκίνα με το σκεπτικό ότι δεν είσαι μόνος σου. Ολοι κατακλύζονται από άγχος κι έχουν προβλήματα στη διάθεση. Αν λάβεις υπόψη σου κάποιες από τις βαρύτερες διαταραχές, θα δεις ότι, σύμφωνα με μελέτες, το 17% των αντρών πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 10% από κατάθλιψη και το 3% από χρόνια ήπια κατάθλιψη. Απλώς, στο γήπεδο των ψυχικών διαταραχών, ο αντίπαλος δεν είναι τόσο ξεκάθαρος όπως στο τένις, αλλά κρύβεται στα βάθη του καθρέφτη σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάποια στοιχεία του εαυτού σου, τα οποία τα έχεις χτίσει από την παιδική σου ηλικία. Δες τι μπορείς να κάνεις γι� αυτό χωρίς να ξαπλώσεις στον καναπέ του ψυχαναλυτή.

Χρειάζεσαι πραγματικά βοήθεια;
Δεν θέλεις να καταλήξεις σαν τους υστερικούς υποχόνδριους της ψυχολογίας, που πιστεύουν ότι έχουν οτιδήποτε - από σχιζοφρένεια μέχρι διπολική διαταραχή. Ολοι μπορεί κατά καιρούς να εμφανίσουν κάποιο μικροπρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να τρέξεις στον ψυχολόγο. Η σημαντικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: έχει επηρεάσει το πρόβλημά σου τη δουλειά σου, τις σχέσεις σου ή άλλες πλευρές της προσωπικής ζωής σου; Πέρα από αυτό, δες αν αισθανόσουν δυστυχισμένος ή υπερβολικά αγχωμένος εδώ κι εβδομάδες ή αν οι δικοί σου άνθρωποι έχουν παρατηρήσει αλλαγές στην προσωπικότητά σου.

Κάν' το μόνος σου
Αν η απάντησή σου στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική αλλά αισθάνεσαι το άγχος να σε εμποδίζει, τσέκαρε τις παρακάτω συμβουλές. Το στρες δεν μειώνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστείς επιμονή, αποφασιστικότητα και κυρίως χρόνο. Πρώτον, μάθε την αξία της λέξης «όχι», ακόμα και σε απαιτήσεις της οικογένειάς σου ή πολύ στενών φίλων σου, αν πιστεύεις ότι είναι παράλογες ή σε επιβαρύνουν ιδιαίτερα. Μπορεί να αναλαμβάνεις περισσότερα απ' όσα μπορείς να αντέξεις. Προετοιμάσου για αντιδράσεις, αλλά και για συμβιβασμούς.

Κανείς δεν είναι τέλειος
Και κυρίως εσύ, ό,τι κι αν σου λέει η μαμά σου ή το αφεντικό σου (που θέλει να σε κρατάει δωδεκάωρα στη δουλειά). Μη βάζεις τεράστιους στόχους ούτε για σένα ούτε για τους δικούς σου ανθρώπους. Ρώτα τι πραγματικά μπορείς να πετύχεις και με τι τρόπους μπορείς να το φτάσεις. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Επίσης, ξέχνα το multitasking. Οι υπολογιστές είναι φτιαγμένοι για multitasking. Εσύ φτιάξε την ιεραρχία των υποχρεώσεών σου και κάνε ένα πράγμα κάθε φορά. Ολοκλήρωσέ το και πέρνα στο επόμενο. Ετσι θα έχεις την αίσθηση (αλλά και τα πραγματικά αποτελέσματα) ότι πέτυχες κάτι.

Δεύτερες βοήθειες
Κάνε κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες, που θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς. Είκοσι έως τριάντα λεπτά φυσικής δραστηριότητας, τρεις φορές την εβδομάδα, όπως έντονο περπάτημα ή τρέξιμο, είναι αρκετά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο χόμπι σου, ό,τι κι αν είναι αυτό, από φτιάξε το μόνος σου μέχρι τανγκό με την κοπέλα σου ή να δεις αγώνα με τους κολλητούς σου.

Πηγη:www.menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου